Terug
Gepubliceerd op 24/11/2021

Besluitenlijst  raad voor maatschappelijk welzijn

ma 22/11/2021 - 19:00 raadszaal
  • Openbaar

    • Goedkeuren notulen vorige zitting

      • Goedkeuren notulen van de zitting van 11 oktober 2021

        Goedgekeurd

        Goedkeuren van de notulen van de vorige vergadering.

    • overheidsopdrachten

      • vaststellen voorwaarden en wijze van gunnen

        • Bekrachtiging beslissing CBS inzake goedkeuren kaderovereenkomst met Gemeente De Panne voor gezamenlijke overheidsopdracht fietslease personeel

          Goedgekeurd

          De Westhoekgemeenten willen een gezamenlijke overheidsopdracht uitschrijven voor fietslease binnen het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincie.

          De gemeente De Panne zal trekker zijn voor deze overheidsopdracht fietslease. Ze stellen een strak tijdsplan voorop. Alle westhoekgemeenten die hierop willen intekenen dienen vooraf een goedkeuring te geven door de gemeenteraad aan de samenwerkingsovereenkomst fietslease die de rechten en plichten van de samenwerking vastlegt. Door hiermee akkoord te gaan, verbinden we ons tot het resultaat van de aanbesteding door De Panne georganiseerd.

          Het zou betrekking hebben op de personeelsleden van gemeente, ocmw en AGB Koksijde. Respectievelijke organen dienen deze overeenkomst eveneens goed te keuren, om van het gezamenlijk bestek en gunning gebruik te kunnen maken.

          Dit punt wordt bij hoogdringendheid genotuleerd aangezien er geen gemeenteraadszitting is voor 31.10.2021, uiterste datum die de gemeente De Panne stelt om toe te treden tot de samenwerkingsovereenkomst en om de timing niet in het gedrang te brengen. Dit punt kon niet vroeger geagendeerd worden, aangezien de goedkeuring van fietslease door RSZ en fiscus op de voorgestelde wijzigingen RPR pas in de loop van oktober 2021 door VVSG aan de gemeenten kenbaar werden gemaakt.

          Nu ligt de goedkeuring voor aan de raad voor maatschappelijk welzijn

    • thuiszorg

      • Opheffing reglement klusjesdienst met ingang van 1 februari 2022

        Goedgekeurd

        De klusjesdienst is een dienstverlening vanuit het sociaal huis waar bepaalde doelgroepen beroep op kunnen doen voor onderhoud van tuintjes, kleine klusjes in huis, ... Het voorstel is om deze dienstverlening zoals vastgesteld in het reglement d.d. 20 december 2018 als dusdanig stop te zetten met ingang van 1 februari 2022. Op die manier kunnen de lopende klusjes nog afgehandeld worden en mensen in tussentijd helpen zoeken naar alternatieven op de privémarkt.

        Om hulpbehoevenden te blijven bijstaan zal voortaan meer ingezet worden op huisbezoeken bij deze doelgroep om hen zo volledig mogelijk te helpen zonder de dienstverlening daarvoor zelf aan te bieden. We kunnen dan wel helpen zoeken naar een alternatief zoals tuinier, klusjesman, ... . Op die manier komen we ook niet in concurrentie met lokale zelfstandigen die een gelijkaardige dienstverlening aanbieden. In noodsituaties (bijvoorbeeld groot lek) kunnen hulpbehoevende inwoners nog steeds contact opnemen met de gemeente en zal gekeken worden waar we kunnen helpen.

      • Opheffing reglement maaltijden aan huis met ingang van 1 februari 2022

        Goedgekeurd

        De 'maaltijden aan huis' is een dienstverlening vanuit het sociaal huis. Personen die omwille van lichamelijke of psychische problemen niet in staat zijn hun maaltijden te bereiden, kunnen maaltijden aan huis laten leveren door het OCMW. Het vast bureau stelt voor om deze dienstverlening stop te zetten op 31 januari 2022. Op die manier hebben we voldoende tijd om de klanten op de hoogte te brengen en kunnen we helpen zoeken met de klanten naar alternatieven op de privémarkt. De bedoeling is om in de toekomst meer in te zetten op huisbezoeken bij hulpbehoevenden om hen zo volledig mogelijk te helpen zonder de dienstverlening daarvoor zelf aan te bieden. We kunnen dan wel helpen zoeken naar een alternatief zoals traiteur, tuinier, ... Er zijn voldoende alternatieven op de privémarkt en op deze manier zijn we niet meer in concurrentie met lokale handelaars die ook maaltijden aan huis aanbieden. 

  • Punten bij hoogdringendheid

    • Bekrachtiging van de politieverordening van de burgemeester van 19 november 2021 tot het laten doorgaan van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zoals gepland op 22 november 2021 in virtuele zitting met live-streaming in het kader van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

      Goedgekeurd

      De nieuwe besmettingsgolf van het COVID-19-virus in België en Europa zorgt ervoor dat maatregelen zich verder opdringen om de overdracht van het virus tegen te gaan door ondermeer de intensiteit en de duur van het contact tussen personen in een besloten ruimte te beperken.

      Om de verdere verspreiding van het virus te verhinderen met het oog op de beperking van de uiterste ernstige gevaren voor de volksgezondheid werden reeds diverse maatregelen genomen door de federale overheid. Het spreekt voor zich dat deze maatregelen strikt dienen te worden opgevolgd. Lokale besturen spelen hierin een belangrijke rol. Niet alleen door ervoor te zorgen dat burgers en inwoner de opgelegde maatregelen strikt opvolgen maar ook door hierbij zelf het goede voorbeeld te geven.

      Bovendien heeft een lokaal bestuur de specifieke opdracht te voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Het behoort tot de taak en bevoegdheid van de gemeenten en van de burgemeester in het bijzonder tot het nemen van passende maatregelen om epidemieën, zoals de ernstige dreiging die het COVID-19-virus met zich meebrengt, te voorkomen.

      De gemeenteoverheden kunnen dan ook op grond van deze algemene politiebevoegdheid maatregelen nemen om de openbare orde in de ruimste zin van het woord binnen de gemeente te verzekeren. Op grond van de artikelen 134 §1 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet is de burgemeester bevoegd voor de vrijwaring van de openbare orde (zijnde rust, veiligheid en gezondheid) op openbare en publiek toegankelijke plaatsen en kan hij een politieverordening maken bij onvoorziene gebeurtenissen waarbij het stilzitten kan leiden tot schade voor de inwoners.

      De lokale en provinciale besturen zijn essentiële diensten, waarvan de werking verzekerd moet worden. De keuze op welke wijze het bestuur vergadert, moet een weloverwogen keuze zijn. Het is een lokale afweging die moet worden gemaakt, en waarbij ook de mogelijkheid om digitaal te vergaderen moet meegenomen worden. Het lokaal bestuur heeft een voorbeeldfunctie.

      Volgens de richtlijn van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur beslist het lokaal bestuur tijdens de huidige gezondheidssituatie autonoom over de wijze van vergaderen. De vergadering kan fysiek, hybride of digitaal doorgaan.

      Bij een fysieke vergadering is het essentieel dat de geldende richtlijnen rond hygiëne en social distancing worden gerespecteerd. Bovendien moet de fysieke vergadering ook toegankelijk zijn voor pers en publiek. De openbaarheid is een wezenlijke waarborg voor de democratische werking van de gemeenteraad en gemeenteraadscommissie. Echter moet de fysieke vergadering ook om gezondheidsredenen veilig kunnen doorgaan.

      Juridisch beschouwd kan de manier waarop vergaderd wordt, dus fysiek, hybride of digitaal zijn, en ligt de afweging bij het lokaal bestuur zelf

      Gelet op de huidige gezondheidssituatie is het niet raadzaam om de vergadering volledig fysiek te laten doorgaan. Bovendien beschikt Koksijde niet over een zaal waar de onbeperkt publiek kan worden toegestaan en waar tegelijkertijd live kan worden gestreamd.

      Na afweging blijkt dat een hybride-vergadering in deze niet tot de beste oplossing leidt. Uit praktische overwegingen wordt dan ook beslist om de vergadering volledig virtueel te houden teneinde alles overzichtelijk te houden, iedereen de kans te geven om aan de discussie deel te nemen en aan het publiek de mogelijkheid te geven de zitting virtueel bij te wonen. Dit lijkt minder haalbaar indien èn fysiek èn virtueel wordt vergaderd.

      Er bestaan voldoende mogelijkheden om op een volledige digitale manier te vergaderen. Een vergadering kan via videoconferentie worden georganiseerd. Op deze manier kan virtueel worden vergaderd. De openbaarheid wordt gegarandeerd door een live-streaming.

Namens raad voor maatschappelijk welzijn,

Joeri Stekelorum
algemeen directeur

Charlotte Castelein
voorzitter