Siska kadert deze studie: is een studie die in kadert in de opmaak van het beleidsplan Ruimte, ter vervanging van het huidig gemeentelijk ruimtelijk structuurplan
Studiebureau Antea die de opdracht heeft voor de uitwerking van beleidsplan werkt een strategische nota uit alsook een beleidskader rond verdichten en vergroenen. Het is een beleidskeuze om na te gaan, met ook op de bouwstop, waar er verdichting mogelijk is, maar dit moet in nauwe samenhang bekeken worden met het vergroenen en opwaarderen van publieke ruimte. Via deze studie van ontwerpend onderzoek, opgemaakt door Sweco, gaan we na hoe dit kan vorm gegeven worden. Tegelijkertijd heeft Sweco ook een plan uitgewerkt rond de type inrichting van de straten, volgens functie. Zo kan er meer uniformiteit nagestreefd worden, zowel naar inrichting als naar materiaalgebruik, groenvoorzieningen enz…
Ter info: een beleidsplan Ruimte dient steeds minimum 1 beleidskader te omvatten bij de opmaak van de strategische visie, naderhand kunnen nog andere beleidskaders worden opgemaakt. In tegenstelling tot een GRS dienen niet alle thema’s meer uitgebreid aan bod te komen.
Het plan Masterplanvisie publieke ruimte wordt toegelicht door Aude (zie presentatie in bijlage)
Bespreking – Vragen
- Raadslid Dominique Gillet-Wolter Hofmans merkt op dat met de bouw van 2 nieuwe meergezinswoningen in de Pieterlaan (t.h.v. Lucionplein) toch niet kan gesproken worden over vergroening
Antwoord: Deze studie is een masterplanvisie over publiek domein maar ook de private voortuinen kunnen we via groen meer integreren in het openbaar domein of op zijn minst ook vergroenen. Het is de bedoeling op publiek domein een groene as te maken naar duinen toe.
- Raadslid Alain De Coster merkt op dat er toch wel veel parkeerplaatsen verdwijnen.
Antwoord: dit plan dient inderdaad ook samen bekeken te worden met parkeerbeleid maar we willen ook wel meer inzetten op fietsverplaatsingen. Maar het is inderdaad een afweging om te kijken waar er parkeerplaatsen kunnen gecreëerd worden. Bv.:
• ter hoogte van de Rozenkrans kijken voor een ondergrondse circulatieparking.
• G. Gezelleplein, zone voor Home ook een publieke functie geven met eventueel ondergronds parkeren.
De auto is niet de meest kwalitatieve oplossing maar we moeten erover nadenken om publieke ruimte veel efficiënter te gebruiken en aantrekkelijker te maken. Ruimte wordt schaars.
Eventueel ook kijken voor (rand)parking waar vakantiegangers hun auto veilig en langdurig kunnen parkeren. Nu parkeren ze hun wagen, vaak in het centrum en laten ze die 2 weken staan omdat ze bang zijn plek kwijt te spelen. Ze verplaatsen zich hier dan ook op een andere manier, en de auto kan perfect elders geparkeerd worden, ook onder de grond. Verder dient er ook meer rotatie te zijn in straatparkeren (bv tbv shoppen) alsook moet er aandacht zijn voor parkeren voor specifieke doelgroepen (ouderen, andersvaliden,….)
We moeten de ruimte veel meer multifunctioneel inzetten.
Bovendien heeft Koksijde weinig publieke groenzones binnen het stedelijk weefstel en uit participatietraject van DNA Masterplan Koksijde-bad blijkt ook dat de mensen daar echt wel naar vragen.
Naast groenzones is Koksijde ook fietsgemeente die wil inzetten op een vlotte toegankelijkheid voor fietsers.
- Raadslid Pascale Baeselen geeft het voorbeeld van het nieuwe parkeergebouw in Westende, achter de kerk
- Raadslid Sander Loones merkt ook op dat mensen vaak hun eigen garage niet gebruiken. Hij vraagt of er een zicht is op vrijstaande garages.
Antwoord: er is eens een rondvraag geweest enkele jaren terug bij de agences, maar is zeker van voor corona, dus cijfers zijn zeker verouderd
- Raadslid Sander Loones vraagt wat het vervolgtraject is
Antwoord: deze studie is een onderdeel van beleidskader rond verdichting. Bouwstop komt eraan en we moeten kijken hoe we kunnen verdichten maar ook de omgeving moet kwalitatief zijn
- Raadslid Peter Hillewaere: is er rekening gehouden met de wind op deze pleinen?
Antwoord: deze studie is ontwerpend onderzoek en zijn concepten. Van zodra een locatie effectief wordt aangepakt dient dit verder onderzocht te worden., dient er bv bekeken te worden waar men best kan zitten, welke beplanting er kan gebruikt worden, of een afscherming nodig is, enz…