Mon 12/05/2025 - 19:00 raadszaal
De concessie voor het uitbaten van trampolinestructuren op het strand van Koksijde en Oostduinkerke loopt dit jaar ten einde. Daarom wordt een nieuw lastenboek ter goedkeuring voorgelegd naar analogie van de vorige concessieovereenkomst voor deze uitbating.
Voorgesteld wordt om een nieuwe concessie uit te schrijven voor een periode van 3 jaar (2026-2028) via een openbare aanbesteding met opbod voor een minimum instelprijs van 5.000 euro/jaar per standplaats.
Volgende standplaatsen worden in concessie gegeven :
Naast de zeedijk te Koksijde ter hoogte van Prins Albertplein
Naast de zeedijk te Oostduinkerke ter hoogte van Trumelet Faberstraat
Het ontwerp beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen wordt momenteel onderworpen aan een openbaar onderzoek (24 02 2025 - 25 05 2025). Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek dient ook de gemeente een advies uit te brengen.
Het deel van het openbaar onderzoek dat betrekking heeft op het bijhorende ontwerp MER-rapport wordt verlengd. Omdat de niet-technische samenvatting en richtlijnen in begin van het openbaar onderzoek niet ter inzage lagen, wordt dit deel dus onderworpen aan een verlengd openbaar onderzoek onderworpen dat loopt van 01 05 2025 tot 30 07 2025)
Het ontwerp beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen bestaat uit
1) Een strategische visie (planhorizon 2050)
Dit deel van het beleidsplan ruimte schetst de ambities voor de lange termijn, (toekomstige) beleidskaders moeten in overeenstemming zijn met dit deel. De strategische visie heeft dus een doorwerkende kracht. De strategische visie is een lange termijn visie
Volgende 4 principes komen aan bod
- Herkennen én erkennen van het fysisch systeem: Dit is de natuurlijke omgeving van de ruimte (reliëf, samenstelling bodem en waterhuishouding).
- Optimaliseren van het rendement van de bebouwde en verharde ruimte
- Uitbouwen van een netwerk van kernen
2) Zes beleidskaders
De beleidskader hebben doorwerkende kracht bij de uitvoering van het ruimtelijk beleid, zowel naar uitvoering van provinciale acties als bij de advisering naar acties van andere overheden.
De beleidskaders zijn in tegenstelling tot de strategische visie eerder een visie op kortere termijn. Ze vormen de manier waarop de doelstellingen van de strategische visie worden bereikt.
Er zijn vijf thematische beleidskaders en één methodisch beleidskader
Beleidskader 'Aan de slag'
In dit beleidskader zijn er 3 beleidslijnen:
Het fysisch systeem kent heel wat uitdagingen: hitte, droogte, extreme neerslag, … Daarom is het behoud, herstel en de versterking van het watersysteem een antwoord op deze uitdagingen.
Het watersysteem is een gebiedsdekkend en bovenlokaal grensoverschrijdend systeem. Water stopt niet aan de grenzen, een actieplan op bovenlokaal niveau is bijgevolg aangewezen.
In dit beleidskader zijn er 2 beleidslijnen:
Toch zijn er ook economische of andere activiteiten die omwille van bepaalde criteria niet binnen de dorps- en stadskernen verweven kunnen worden. We spreken dan over niet-verweefbare activiteiten*. Het gaat hier om activiteiten die binnen een harde bestemming* vallen: het zijn bepaalde vormen van bedrijvigheid, recreatie, groothandel, gemeenschapsvoorzieningen of onbekende ruimtevragen door bv. technologische evoluties.
Niet verweefbare activiteiten hebben vaak een bovenlokale impact. Een aanpak op bovenlokaal niveau is bijgevolg aangewezen.
Dit beleidskader heeft 2 beleidslijnen
Beleidskader 'Transformatie van gebouwenclusters en omgeving in de open ruimte'
De open ruimte dient gevrijwaard te worden voor de daartoe essentiële functies (landbouw, natuur, bepaalde vormen, vrijetijdsbesteding, …)
Dit beleidskader heeft 2 beleidslijnen
Beleidskader 'Hernieuwbare energie'
Een sterk bovenlokaal ruimtelijk beleid kan een hefboom zijn om met deze uitdagingen om te gaan. Met dit beleidskader willen we de kansen die het landschap biedt om een duurzaam energiesysteem uit te bouwen maximaal benutten.
Energietransitie is een ontwikkeling die gemeentegrenzen overstijgt. De Provincie kan een belangrijke rol spelen in het verbinden van specifieke lokale noden met bovenlokale beleidsvisies.
Dit beleidskader heeft 3 beleidslijnen
Alle documenten kunnen geraadpleegd worden via deze website: https://www.west-vlaanderen.be/beleidsplanruimte (zie documenten)
Het deel m.b.t. MER-rapport ligt bijkomend ter inzage van 1 mei tot 30 juni omwille van technische redenen (niet-technische samenvatting MER was onterecht niet raadpleegbaar op de website van de provincie). Eventuele opmerkingen zullen nog voorgelegd worden aan de GR van juni.
Het advies van de gemeenteraad wordt besproken in de GRC grondgebiedszaken van 8 mei 2025 om 18u
Volgens artikel 33/2 van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 (met laatste wijziging in 2022) moet elke gemeente een actueel kerkenbeleidsplan hebben. 'Actueel' betekent dat het kerkenbeleidsplan niet ouder is dan zes maanden bij indiening van de meerjarenplanning van de kerkfabrieken (uiterlijk zes maanden na installatie van de nieuwe gemeenteraad). 'Goedgekeurd' betekent ondertekend door de bisschop en vastgelegd in een gemeenteraadsbesluit. Dit betekent dat de gemeente Koksijde ten laatste tegen 1 juni 2025 over een nieuw, goedgekeurd kerkenbeleidsplan moet beschikken.
Bovendien kan er enkel met een actueel kerkenbeleidsplan een beroep gedaan worden op subsidies van het agentschap Binnenlands Bestuur voor niet-beschermde kerken en op verhoogde erfgoedpremies van het agentschap Onroerend Erfgoed voor beschermde kerken. Ook dossiers die op de wachtlijst staan voor een premie moeten sinds 1 januari 2017 een kerkenbeleidsplan kunnen voorleggen om aanspraak te maken op de premie. Om in aanmerking te komen voor een verhoogde erfgoedpremie van 60% moet een rooms-katholiek eredienstgebouw beschermd als monument in het actuele kerkenbeleidsplan aangeduid zijn voor een ruimer gebruik dan louter de eredienst. Dit kan gaan om valorisatie, medegebruik, nevenbestemming of herbestemming. Als het kerkgebouw uitsluitend voor de eredienst wordt gebruikt, geldt het basispremiepercentage van 40%. Bijgevolg moet in het nieuwe kerkenbeleidsplan voor de beschermde kerken van Koksijde zeker nevenbestemming of herbestemming worden vermeld om aanspraak te kunnen maken op de verhoogde erfgoedpremie. Een specificatie is nog niet nodig.
In het plan wordt opgenomen welke kerken alleen voor de eredienst gebruikt blijven en welke kerken in aanmerking komen voor ofwel een neven- of herbestemming. De neven- of herbestemming moet in het plan nog niet gespecifieerd of uitgewerkt zijn. Het kerkenbeleidsplan vormt de basis voor het meerjarenplan van de kerkfabrieken en het meerjarenplan van de gemeente. Eventuele herbestemming van kerken kan een grote impact hebben op het volgende meerjarenplan van de gemeente.
Doorlopen traject
Sinds de start van het platform volgt een erfgoedconsulent van de dienst Cultuur en Erfgoed het Kennisplatform Toekomst Parochiekerken van de provincie West-Vlaanderen. De 2 erfgoedconsulenten van de dienst Cultuur en Erfgoed volgden in 2024 een infosessie over het opmaken van een kerkenbeleidsplan en herbestemmingsprofielen van kerken. Deze sessie werd georganiseerd door Parcum (door de Vlaamse overheid erkend museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur), het agentschap Onroerend Erfgoed en het platform Toekomst Parochiekerken.
De opmaak van het kerkenbeleidsplan werd vooraf zoveel mogelijk voorbereid door de gemeentelijke erfgoedconsulenten en het sectorhoofd patrimoniumbeheer door het verzamelen van objectieve informatie per kerk en plaatsbezoeken aan alle kerken.
Gezien de aanstelling van een nieuw bestuur kon met de effectieve opmaak van het plan pas gestart worden in 2025. Op 10 maart 2025 was er een eerste overleg in aanwezigheid van de bevoegde schepenen (Erediensten, Erfgoed), de erfgoedconsulenten, het sectorhoofd patrimoniumbeheer, pastoor Peter Verbeke en leden van de kerkraad. Op dit overleg werd het pastoraal plan toegelicht door pastoor Verbeke. Op 18 maart 2025 was er een tweede overleg met alle betrokkenen en werd het laatste hoofdstuk van het kerkenbeleidsplan geschreven. Er werden 2 bijkomende overleggen met de kerkfabrieken van de Sint-Willibrorduskerk en de Sint-Niklaaskerk georganiseerd in het kader van mogelijke toekomstige nevenbestemming van beide kerken. Deze overleggen vonden plaats op 2 en 15 april 2025.
Deelgemeente (en wijk) |
Kerk |
Toekomstvisie |
Wulpen |
Sint-Willibrorduskerk |
Valorisatie en onderzoek naar mogelijke nevenbestemming (gedeeld gebruik) vanaf 2027 |
Koksijde-dorp |
Sint-Pieterskerk |
Valorisatie en onderzoek naar mogelijke nevenbestemming (multifunctioneel gebruik) |
Koksijde-bad |
Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk |
Valorisatie |
Sint-Idesbaldus |
Sint-Idesbalduskerk |
Valorisatie en onderzoek naar mogelijke nevenbestemming (multifunctioneel gebruik) |
Oostduinkerke-dorp |
Sint-Niklaaskerk |
Valorisatie en onderzoek naar mogelijke nevenbestemming (gedeeld gebruik) vanaf 2027 |
Oostduinkerke-bad |
Mariakapel |
Valorisatie |
Langs de Leopold II laan worden volgende wijzigingen ingevoerd:
Dit werd besproken op de verkeerscommissie van 3 april 2025 en werd positief geadviseerd.
In de Jacquetlaan worden volgende maatregelen ingevoerd (zie bijlage):
Hierdoor dient het aanvullend politiereglement op het verkeer betreffende de Jacquetlaan aangepast te worden
In de Jacquelinestraat ter hoogte van huisnummer 12 dient een parkeerplaats voor mindervaliden te worden aangelegd.
De bewoner beantwoordt aan de voorwaarden van het ministerieel besluit van 3 april 2001:
In de Schepensstraat werd als vervolg op de werken in de Vrijheidstraat een voetpad aan de oostkant aangelegd. Indien voertuigen zich naast het voetpad parkeren, zorgt dit voor hinder o.a. ter hoogte van de inrit van huisnummer 1. Om de doorgang voor voetgangers op het voetpad veilig te laten verlopen, dient een stilstaan- en parkeerverbod ingevoerd te worden ter hoogte van het nieuwe voetpad (tussen Vrijheidstraat en huisnummer 14a).
Het parkeerverbod aan de westkant wordt als gevolg hiervan opgeheven.
Op 22 april 2025 keurde de gemeenteraad de toetreding tot de aankoopcentrale fietslease DOKO voor onderwijzend personeel gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap goed.
Onderwijzend personeel van de 3 gemeentelijke onderwijsinstellingen (GBS ODK, GBS KOK en Westhoekacademie), dat gefinancierd wordt door de Vlaamse Gemeenschap (dus niet door de gemeente Koksijde) kan gebruik maken van het systeem fietslease.
Voor het gemeentelijk onderwijs wordt samengewerkt met de leasemaatschappij O2O, via de aankoopcentrale DOKO en zoals bepaald in de raamovereenkomst onderhandeld vanuit het katholiek onderwijs.
Vanaf 1/1/2026 kunnen op die manier leasefietsen in gebruik genomen worden.
Het fietsbeleid gemeentelijk onderwijs Koksijde is een document waar de werkgever de voorwaarden voor het instappen in de fietslease en afspraken voor het gebruik van de fiets vastlegt voor de gebruikers.
Dit fietsbeleid wordt toegepast binnen alle scholen van de scholengemeenschap Strand en Polder.
Op 16 mei 2025 vindt een algemene vergadering plaats met volgende agendapunten :
- Toelichting dienstverlening VVOG
- Statutaire mededelingen aan de Algemene Vergadering
(cfr. Art. 22 van de statuten - www.vvog.info/statuten)
• Financieel verslag
• voorstelling balans en resultatenrekening 2024
• toelichting door de bedrijfsrevisor en commentaar door de directeur
• kwijtschelding aan de leden van het Bestuursorgaan
• Begroting 2025 (goedkeuring)
• voorstelling en toelichting
• Vaststelling van de contributie voor 2026 (goedkeuring)
• Jaarverslag 2024 (goedkeuring)
- Verkiezing Bestuursorgaan VVOG voor de periode 2025-2031
• Toelichting van de stemprocedure
• Verkiezing Bestuursorgaan (geheime stemming)
- Pitches 'Ambities voor een toekomstgericht openbaar groen'
- Mondeling verslag door de directeur (stemming)
Op 23 mei 2025 vindt een statutaire algemene vergadering plaats met volgende agendapunten :
1. Goedkeuring verslag Statutaire Algemene Vergadering van 31 mei 2024
2. Activiteitenverslag Cevio vzw, werkingsjaar 2024
3. Toelichting jaarrekening 2024
- Goedkeuring van de balans en de resultatenrekening per 31 december 2024
- Verslag van het College van Toezicht aan de leden van de Algemene Vergadering van
Cevio vzw
- Evaluatie beleggingsportefeuille Cevio vzw door MAIC
4. Kwijting aan de leden van de Raad van Bestuur en het College van Toezicht
5. Goedkeuring van de begroting 2025
6. Benoeming van bestuurders en verificateurs
7. Varia
7.1 De projecten: chatbot verkiezingen en digitale inclusie
7.2 Toelichting strategie Cevi Group
Op 6 juni 2025 om 10u00 vindt een algemene vergadering plaats van Poolstok cv met volgende agendapunten :
A. Algemeen
1. Samenstelling van het bureau van de vergadering
2. Uiteenzetting van het verslag van het bestuursorgaan en van de commissaris m.b.t. het boekjaar 2024
3. Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de bestuursleden en aan de commissaris m.b.t. het boekjaar 2024
4. Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2024
5. Bestemming van het resultaat
6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris voor het boekjaar 2024
7. Ontslagen en benoemingen
8. Goedkeuring van de bezoldigingen - indexering van de bestuurdersvergoedingen
9. Desgevallend: varia
B. Strategie Poolstok 2025-2030
C. Toelichting nieuw beheersreglement
Op 17 juni 2025 om 18u00 vindt een algemene vergadering plaats met volgende agendapunten :
Agenda :
1. Verslag van de Raad van Bestuur over het dienstjaar 2024 - akteneming
2. Lezing van de jaarrekening per 31/12/2024
3. Verslag van de commissaris - akteneming
4. Goedkeuring van de jaarrekening 2024
5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders
6. Verlenen van kwijting aan de commissaris en aan haar vertegenwoordigers
7. Benoeming 1 lid raad van bestuur vanuit de vennoot intercommunales
8. Toetreding tot dienstverlenende vereniging Creat
Ingevolge vernieuwing gemeenteraad dient 1 kandidaat-bestuurder te worden aangeduid voor de raad van bestuur