1. Verwelkoming door voorzitter Bieke Dalle
2. Toelichting energieplan
Inleiding door schepen Decorte
Toelichting door ing. Stephan Wydooghe
- De 12 energiewerken van Koksijde– zie presentatie in bijlage
Vragen:
- Raadslid Henk Ghyselen geeft aan dat het gevaar bestaat dat de deadline voor verledding openbare verlichting (versneld in Koksijde tegen 2025) niet zal gehaald worden omdat veel andere gemeenten nu ook versneld LED willen en Koksijde daar slachtoffer zou van worden
- Antwoord Siska: tot nu is nog steeds door Fluvius aangegeven dat de deadline wordt verzekerd. Op hun aanwijzen is er zelfs gewijzigd in type armatuur omwille van leveringsproblemen, maar de uiteindelijke deadline zou gehandhaafd blijven. Tenzij raadslid Ghyselen andere info heeft vanuit Fluvius?
- Raadslid Sander Loones ziet dat er tijd en werk is ingestoken, en ook er ruimer is nagedacht dan vele andere besturen. Maar de bezorgdheid is dubbel: wat met het klimaatverhaal (dit zit er duidelijk in) en de budgettaire weerslag. Er is niet gigantisch veel ruimte om veel te besparen. Dit is geen verwijt want andere voorstellen vragen investeringen. Het zou interessant zijn mochten we cijfers kennen. Het zou goed zijn als dit er is tegen de begrotingsbesprekingen.
- Antwoord Stephan: investeringen zijn steeds gekoppeld aan een terugverdientijd, maar de grootste besparing is inderdaad de OV omdat dit de grootste energiekost is voor lokale besturen. Wat betreft verlaging van temperatuur in gebouwen is dit moeilijker te berekenen, we moeten kunnen maanden vergelijken, bv november 2022 t.o.v. november 2023, en dan nog zijn de randvoorwaarden soms anders. Dit op voorhand berekenen is gewoonweg onmogelijk.
- Raadslid Sander Loones: loonkost personeel zal wellicht grotere uitdaging zijn
- Raadslid Alain De Coster: er zijn inderdaad veel ideeën, die je ook in andere gemeenten ook ziet, maar enkele vragen:
1) waarom pas 8/1 voor start doven OV?
2) waarom is maar 30% gedimd?
3) hebben we slim gestuurde verlichting?
- Antwoord Siska: wat betreft vraag 3: op 1 plaats is er fietspadverlichting die wordt opgestart via een sensor, met name het vrijliggend fietspad in de Toekomstlaan, t.h.v. Wulpen. Dit principe kan niet zomaar overal want ook verkeersveiligheid is van belang.
Wat betreft het dimmen: momenteel kunnen 30% van de armaturen gedimd worden maar ze worden wel elk tot 50% gedimd.
- Maya vult aan: veiligheid is inderdaad belangrijk en er is veel waarmee we rekening moeten houden, zoals de ligging van het fietspad, zichtbaarheid, nabijheid kruispunten,… de oefening is niet eenvoudig als het op eerste zicht lijkt.
Wat betreft de timing: het is een beleidskeuze om de kerstvakantie nog te overbruggen en dus pas vanaf nieuwjaar te starten. De noodzakelijke tijd voor uitrol (3 weken) is de tijd die Fluvius nodig heeft om alle kabines/kasten te programmeren.
- Raadslid Sander Loones vraagt of er nog veel te doen is na middernacht?
- Antwoord Stephan: er is net geopteerd om pas te doven vanaf 24h omwille van sportactiviteiten die nog doorgaan. Bovendien is dit ook zo met de buurgemeenten afgesproken.
- Raadslid Elwin Van Herck is ook blij dat de presentatie kort en duidelijk is. Hij vraagt of de branduren zelfde zullen zijn voor 2022 als voor 2023
- Antwoord Audrie: dit kan je niet exact vergelijken want er zal ook al weer meer verledding zijn, alsook aanpassingen n.a.v. wegeniswerken
- Jan vult aan dat er nu al meer dan 20% reductie is qua verbruik, puur door verledding.
- Maya verduidelijkt dat ook de branduren worden berekend op basis van verbruik, dus ook (huidige) dimming zit mee verrekend in aantal branduren.
- Raadslid Dominique Gillet: we hebben het hier meestal over elektriciteit, maar wat met GAS?
- Antwoord Stephan: gasverbruik zit vervat energiewerk 5 en 6
- Antwoord raadslid Gillet: is er gedacht aan de oprichting van een biomassa bedrijf? Dat gas kan je op het net brengen. En eventueel met andere gemeenten is samenwerking mogelijk, ik verwijs naar recente Tv-uitzending hieromtrent
- Antwoord Jan: je hebt een warmtebron nodig, bv ons afval wordt hoofdzakelijk afgevoerd naar de verbrandingsoven in Oostende, waar een warmtenet aan wordt gekoppeld. Ons GFT gaat naar Ieper. Wij hebben ook geen industriële bedrijven met warmte-overschotten, bijgevolg zoeken wij de warmte elders, zoals in de riolering.
- Schepen Decorte: ook Veurne heeft er niet veel, met warmte uit de Crocky-fabriek kan bv enkel deel suikersite verwarmd worden.
- Raadslid Adelheid Hancke stelt dat de afstand tot de warmtebron max. 5 km kan zijn
- Raadslid Sander Loonesstelt dat dit interessant is, kunnen we een vergoeding/compensatie vragen voor de warmte die men uit onze grondstoffen haalt?
- Antwoord schepen Decorte: er zal steeds minder afval zijn met als gevolg dat er op termijn ook teveel ovens zullen zijn
- Jan vult aan: Beauvent heeft al een alternatief in Oostende voor de verbrandingsoven, er is daar dus al een plan B.
- Raadslid Elwin Van Herck: er is een nieuwe HS-kabine nodig voor de nieuwe zonnepanelen, zal de kabine vernieuwd worden (Hazebeek)?
- Antwoord Audrie: vernieuwing is nodig in sportpark, Noordduinen,… Doel is in elk jaar 1 HS-kabine te moderniseren, hiervoor is er budget voorzien. Als eerste komt sportpark Koksijde aan de beurt.
- Raadslid Elwin Van Herck: zullen de zonnepanelen dan direct volgen?
- Antwoord Audrie: normaal wel, maar we gaan ook wel na of we het dak moeten vernieuwen of bijkomend isoleren alvorens panelen te plaatsen.
- Stephan vult aan: volgorde van investering is ook bepaald door de terugverdientijd, best komen die eerst aan bod met de kortste terugverdientijd aangezien je daar vlugger winst op maakt. Deze studie moet nog gebeuren.
- Raadslid Sander Loones heeft 3 vragen m.b.t. energieplan rond de zonnepanelen:
- Plaatsing is ideaal waar veel verbruik is (1 op 1), worden in de sportzalen, ook batterijen voorzien? En zal er ook gedeeld worden met burgers?
- Antwoord Audrie: tot voor kort was het de bedoeling zonnepanelen te plaatsen waar ze het meest opbrengen en waar er direct verbruik was. Maar we kunnen nu sinds kort ook energiedelen, bv opwekken energie met panelen op de feestzaal Witte burg en deze energie ‘doorsturen’ naar gemeentehuis of zwembad, zijnde naar plaatsen met veel verbruik.
Wat betreft batterijen zijn er nog veel vragen m.b.t. de duurzaamheid. Dit zou eventueel wel kunnen overwogen worden in milieupark, waar we de zonnewinsten op zondag en maandag kunnen gebruiken voor opvangen van de weinige verbruiken ’s nachts.
Om te kunnen delen is enkel een digitale teller nodig, de uitrol is dan ook versneld aangevraagd.
We kunnen bv. zonnepanelen op de Witte Burg voor 50% delen met het gemeentehuis.
Wat betreft energiedelen met burgers: er is nu nog voldoende energieverbruik om zelf energie uit zonnepanelen op te nemen, tenzij beleid anders zou beslissen.
- Raadslid Sander Loones:zit bouw nieuw zwembad op schema? Is oud zwembad nog een opportuniteit voor plaatsen van zonnepanelen, ook al weten dat dit zal vernieuwd worden?
- Antwoord Stephan: huidig zwembad is bouwfysisch niet meer ok, dus plaatsing zonnepanelen niet aan te raden op huidig gebouw.
- Raadslid Elwin Van Herck: wordt er qua sensibilisering ook gedacht aan sensibiliseren van de bevolking?
- Antwoord schepen Decorte: dat is een onderdeel van het klimaatpact, zal ook nog toegelicht worden maar deze GRC was nog te vroeg voor de WVI.
- Jan vult aan: het klimaatverhaal is ook veel ruimer, daarin zit ook aspect van bv water en droogte, dit plan gaat nu enkel over energiebesparing binnen de gemeente
- Raadslid Sander Loones: wordt er qua klimaatbeheersing ook aan de medewerkers gedacht, bv de mensen die aan een balie zitten in de trek? Of andere medewerkers (extra pull)
- Antwoord schepen Decorte: er is als serieus geïnvesteerd in kledij mensen, ze komen hier zeker niets tekort.
- Raadslid Elwin Van Herck: nu wordt de verwarming aangestoken van 1 oktober tot 1 mei: waarom niet aanpassen aan de meteorologische omstandigheden, kan je hierin flexibel zijn?
- Antwoord Stephan: hiermee wordt inderdaad al rekening mee gehouden en bv. dit jaar zijn we hier inderdaad flexibel in geweest. Maar de verwarming opstarten is een gans traject, de meeste installaties werken al met een buitenvoeler (modernere gebouwen) andere oudere gebouwen moeten we handmatig opstarten. Maar we houden de buitentemperatuur inderdaad ook in het oog.
- Jan vult aan dat zelfs zonder buitenvoeler we momenteel niet veel moeten bij verwarmen om de 19°C te halen
- Raadslid Elwin Van Herck: er wordt gesproken van thermostatische kranen, maar wat met spaardouchekranen?
- Antwoord Stephan: die zijn er al overal, met timer (douche stopt)
- Raadslid Sander Loones: Wat met warm water? Komen mensen bij ons douchen? Er wordt daarover gebabbeld, maar wordt dit ook zo vastgesteld bij ons?
- Antwoord Stephan: Sommige gemeenten sluiten inderdaad de douches, maar hier wordt momenteel niet vastgesteld dat mensen komen douchen in gemeentelijke gebouwen.
- Raadslid Sander Loones: qua efficiënt ruimtegebruik wordt voorbeeld van de scouts vernoemd
- Antwoord schepen Decorte: er is gevraagd vanuit beleid om dit te bekijken en scouts is als voorbeeld gegeven. Maar het is aan het beleid om te beslissen, maar hierover is nog geen formele beslissing genomen.
- Raadslid Loones stelt voor om dit voorbeeld te schrappen om geen commotie te krijgen als zou dit al beslist zijn
- Schepen Decorte kan hiermee akkoord gaan
- Raadslid Elwin Van Herck: het is goed om verenigingen te herschikken, maar is hierover al een timing? En wat met gebruik van de burelen, betekent dit een reorganisatie? Is er een boekingssysteem?
- Antwoord schepen Decorte: wat betreft optimaal gebruik van zalen door verenigingen gaan we in gesprek met betrokkenen als we verbeteringen kunnen doorvoeren. Het is niet de bedoeling dat men dit via via moet vernemen, we pakken dit op een menselijke manier aan.
- Antwoord Stephan: binnen cluster Vrije Tijd is men die oefening aan het maken
- Antwoord schepen Decorte: hier is er nog geen sprake van flexibureaus; is anders dan private sector. Hier zal bv duinenhuis tijdelijk sluiten, en is er een alternatieve plek gegeven. We zullen niet holder de bolder de diensten door elkaar mengen, mensen zitten goed gecentraliseerd, er is ook nog stuk vrijheid.
- Raadslid Alain De Coster: komt personeel meer op kantoor werken i.p.v. thuiswerk?
- Antwoord Stephan: nu werd dit nog niet vastgesteld op onze dienst, maar wellicht is het nog niet koud genoeg.
- Raadslid Elwin Van Herck: sensibiliseren is ok maar kan er gewerkt worden sensoren?
- Antwoord Stephan: in recentere gebouwen is dit zo reeds zo, maar dus nog niet overal. Het is zelfs zo dat je geen subsidies van Fluvius meer zal kunnen krijgen als er geen sensoren zijn.
- Raadslid Elwin Van Herck vraagt zich af of collega’s elkaar zullen durven aanspreken?
- Stephan geeft aan dat dit moet kunnen, vooral de manier waarop dit gebeurd is belangrijk.
- Raadslid Sander Loones: wat betreft de kerstverlichting: is er ook een einduur?
- Stephan antwoordt: er is een altijd al een einduur, de kerstverlichting blijft ’s nachts niet branden. Ik ken het uur nu niet van buiten, maar vermoed middernacht. De branduren maken doorheen de jaren een golfbeweging.
Het reduceren van de branduren is eerder symbolisch want alles is al LED en verbruik valt eigenlijk goed mee.
- Raadslid Alain De Coster: wat betreft de ijspiste: is een overkapping al bekeken? En er zijn ook al nieuwe technieken met beter geïsoleerde leidingen
- Antwoord Stephan: de leidingen zijn bij ons zijn al geïsoleerd, ook dikte ijs is bij ons al minder. Wat betreft de overkapping is er ook het aspect qua beleving, temeer we in een put zitten. De kost voor een tent is 12.000 euro, dus de winst aan energie zou daar al teniet worden gedaan. In de pers wordt gesteld dat de energie met 70% gereduceerd wordt door tent, maar daar geloof ik niets van. Indien we rekening houden met de energieprijzen van augustus dan zou de ijspiste +/- 23.000 euro verbruiken.
- Raadslid Sander Loones besluit dat een tent goed is voor klimaat maar niet voor de portemonnee.
- Raadslid Elwin Van Herck vraagt zich af van wie de boten van de redders zijn en of daar een besparing mogelijk is
- Antwoord Stephan: is van IKWV
- Voorzitter Bieke Dalle zal dit meenemen naar overleg.
- Raadslid Alain De Coster: hoe zit dan met de minder ophaalrondes huisvuil?
- Antwoord Jan: in toeristische zones werd er 20j geleden elke dag (7/7) opgehaald, dit is al fel verminderd en nu zullen er volgend jaar nog extra woensdagen geschrapt worden.
- Schepen Decorte vult aan dat er op die momenten bijna geen afval meer wordt opgehaald. Er is inderdaad meer PMD maar dat wordt opgehaald via de intercommunale.
Wat betreft de stand van zaken rond de afvalstraten: de procedure is hernomen bij IVVO n.a.v. een procedurefout.
- Raadslid Alain De Coster: kunnen we nog optimaliseren bij verplaatsingen gemeentelijke wagens, bv n.a.v. pauze?
- Antwoord Siska: bijna alle teams die op verplaatsing zijn hebben een lokaal binnen de zone waar ze werken waar ze kunnen pauzeren maar er kan zeker nog geoptimaliseerd worden. En daar zijn we ook mee bezig.
- Raadslid Suze Bogaerts: bij grote ondernemers waar groot verbruik is wordt gebruik gemaakt van de spotmarkt: de prijs van energie varieert per uur, is dus een hyper fluctuerend contract.
- Antwoord Audrie: we zijn hier 3j geleden niet ingestapt omdat de kost moeilijk in te schatten is, dit is een heel moeilijk verhaal.
- Raadslid Suze Bogaerts suggereert dat de klimaatregisseur dit misschien kan doen? Is interessant om eens te bekijken.
- Raadslid Elwin Van Herck: stelt zich de vraag wanneer worden de KPI’s worden bepaald? En kan de info van Sint Niklaas opgevraagd worden (Sure2050)?
- Antwoord Stephan: hiervoor is een energiecoördinator nodig die een stappenplan opmaakt, data verzamelt en analyseert. Een timing opgeven is moeilijk. De info van Sint Niklaas is al beschikbaar, staat zelfs op internet.
- Raadslid Henk Ghyselen stelt van dat er niets is opgenomen rond windenergie, zoals kleine windturbines, of andere soorten installaties die wind opwekken.
- Antwoord schepen Decorte: dat is een beleidsbeslissing, er zijn voor- en tegenstanders, die discussie moet op beleidsniveau gevoerd worden.
- Raadslid Henk Ghyselen vult aan dat niet enkel de zon interessant is om energie op te wekken, ook de getijden.
- Raadslid Sanders Loones: wat betreft zonnedelen: dit wordt al in veel andere gemeenten ingevoerd, burgers kunnen ook energiescan vragen.
- Antwoord Jan: dat is onderdeel van het klimaatplan, en kan nu ook al gevraagd worden via de dienst wonen.
- Schepen Decorte vult aan dat ook in klimaatplan keuzes zullen moeten gemaakt worden.
- Raadslid Alain De Coster: vastgesteld dat op zondag om 15u en verlichting brandt bij voetbalmatchen, worden ook sportclubs gesensibiliseerd? Het is pas donker om 17u. Wellicht legt de profliga dit op?
- Antwoord Stephan: dit past binnen actie rond sensibiliseren, ik zal dit meenemen.