Terug gemeenteraad

Mon 27/02/2023 - 19:30 raadszaal

Openbaar

Goedkeuren notulen vorige zitting

mededelingen

verkiezingen

  • Door de gemeenteraad werd op 22 februari 2022 mevr. Charlotte Castelein aangesteld als lid van de gemeenteraadscommissie Financiën, personeel en administratie.

    Omdat mevr. Charlotte Castelein haar ontslag indient als lid van de gemeenteraadscommissie Financiën, personeel en administratie moet de fractie Lijst Burgemeester een nieuw lid voor deze commissie aanduiden.

  • Door de gemeenteraad werd op 26 februari 2019 mevr. Charlotte Castelein aangesteld als lid en voorzitter van de gemeenteraadscommissie Vrije Tijd.

    Omdat mevr. Charlotte Castelein haar ontslag indient als lid van de gemeenteraadscommissie Vrije Tijd moet de fractie Lijst Burgemeester een nieuw lid voor deze commissie aanduiden.

    Er moet ook een nieuwe voorzitter worden aangesteld.

  • Door de gemeenteraad werd op 26 februari 2019 mevr. Charlotte Castelein aangesteld als lid van de gemeenteraadscommissie Grondgebiedzaken.

    Omdat mevr. Charlotte Castelein haar ontslag indient als lid van de gemeenteraadscommissie Grondgebiedzaken moet de fractie Lijst Burgemeester een nieuw lid voor deze commissie aanduiden.

  • Door de gemeenteraad werd op 29 januari 2019 mevr. Charlotte Castelein aangesteld als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Koksijde.

    Mevr. Charlotte Castelein dient haar ontslag in en moet vervangen worden.

    Moet niet verplicht gemeenteraadslid zijn.

  • Door de gemeenteraad werd op 29 januari 2019 mevr. Charlotte Castelein aangesteld als lid van de (buitengewone) algemene vergadering van Aquaduin.

    Mevr. Charlotte Castelein dient haar ontslag in en moet vervangen worden.

    Moet een gemeenteraadslid zijn.

  • Door de gemeenteraad werden op 26 februari 2019 volgende vertegenwoordigers aangesteld:

    • Mevr. Charlotte Castelein als vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van IKWV
    • Mevr. Bieke Dalle als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van IKWV

    Mevr. Charlotte Castelein dient haar ontslag in en moet vervangen worden

    Moet een gemeenteraadslid zijn

  • Door de gemeenteraad van 23 januari 2023 werd dhr. Henk Ghyselen aangesteld om te zetelen als (plaatsvervangend) lid in de Westkustpolder. Dit ter vervanging van dhr. Guido Decorte.

    Volgens de polderwet dd. 3 juni 1957 artikel 28, en gelet op het huishoudelijk reglement van de Westkustpolder artikel 24, zijn alle gemeenten die geheel of deels binnen de gebiedsomschrijving van de polder gelegen zijn, vertegenwoordigd met een raadgevende stem in het bestuur van de polder door de burgemeester of de plaatsvervangende schepen.

    De plaatsvervanger van de burgemeester moet een schepen zijn.

financiën

gemeentelijke toelage

  • DP events is een organisatie die streeft om verschillende evenementen uit te werken in de Westhoek. Dit gaat over allerlei evenementen van concerten, culturele activiteiten tot sport gerelateerde activiteiten. Om de eerste editie van 'The Final Countdown' te organiseren op 31 december 2022 vroegen ze een financiële ondersteuning aan bij de jeugdraad en het gemeentebestuur. De gemeenteraad beslist over de goedkeuring van de nominatieve subsidie. Er werd een nominatieve subsidie van maximaal 1500 euro gevraagd.

belastingreglementen

  • Het retributiereglement van de toegangsprijzen voor het Hoge Blekkerzwembad dient door de gemeenteraad te worden vastgesteld, na advies van de raad van bestuur van het AGB Koksijde.

    De huidige toegangsprijzen werden vastgesteld door de gemeenteraad van 22 november 2021 met ingang van 1 januari 2022.

    Sindsdien zijn de energieprijzen en overige kosten danig gestegen dat een herziening van de toegangstarieven gerechtvaardigd is om de exploitatiekosten het hoofd te kunnen bieden.

    Statistisch gezien blijkt uit de cijfers van 2022 dat 85% van de zwemmers in het Hoge Blekkerbad geen inwoners of tweede residenten uit Koksijde zijn.

    De tarieven voor de inwoners of tweede residenten van Koksijde worden niet aangepast.

    De 10 beurtenkaarten worden 11 beurtenkaarten aan een tarief van 10 beurten.

    Volgens de beheersovereenkomst afgesloten tussen de gemeente en het autonoom gemeentebedrijf AGB Koksijde, wordt het Hoge Blekkerzwembad geëxploiteerd door het AGB Koksijde. De tarieven worden na advies van de raad van bestuur van het AGB vastgesteld door de gemeenteraad in een retributiereglement (zie bijlage).

    Voorstel tot hervaststelling van de tarieven van het Hoge Blekkerbad Koksijde met ingang van 1 april 2023 werd gunstig geadviseerd door de raad van bestuur van het AGB op 16 januari 2023;

overheidsopdrachten

vaststellen voorwaarden en wijze van gunnen

patrimonium

verkoop

  • De gemeenteraad keurde in zitting van 31 mei 2021 de verkoop van gronden gelegen R. Vandammestraat 266 (daarnaast ook Toekomstlaan en Hagedoornstraat) aan Ijzer en Zee goed en dit voor de realisatie van sociale woonprojecten.

    Voor wat betreft het project in de R. Vandammestraat (genaamd Gasbol) werd schatting aangevraagd voor de percelen horende bij R. Vandammestraat 266 (Koksijde 3de afdeling sectie A, nrs. 761E, 761F). Het perceel horende bij R. Vandammestraat 264 ( 757B) werd echter niet aangevraagd, maar de schatting door landmeter Vandewalle gebeurde op basis van de toekomstige bestemming rekening houdend met dat " de nuttige grond wordt verkocht op basis van het ontwerp , de ligging , de oriëntatie, de oppervlakte, de toestand, de bestemming". Hierin is perceel R. Vandammestraat 264 ( 757B) inbegrepen zoals blijkt uit het in het schattingsverslag opgenomen ontwerp waarbij de schatter uitkomt op een verkoopbare oppervlakte van 3.712 m² waarin ook perceel R. Vandammestraat 264 (757B) is inbegrepen.
    Evenwel werd de verkoop van dit perceel R. Vandammestraat 264 ( 757B) niet expliciet goedgekeurd door de gemeenteraad van 31 mei 2021.

    De plannen van Ijzer en Zee betrekken echter duidelijk ook dit perceel en is ook zo opgenomen in de omgevingsvergunning.

    Het betreft dus een vergetelheid van onzentwege. Een rechtzetting is nodig om ook perceel R. Vandammestraat 264 ( 757B) op te nemen in de verkoopakte.                                                   

  • In zitting van de gemeenteraad van 31 mei 2021 werd de verkoop van de gronden Robert Vandammestraat, de Hagedoornstraat en de Toekomstlaan aan Woonmaatschappij IJzer en Zee voor de realisatie van een dertigtal woningen goedgekeurd. De gemeenteraad keurde de verkoop goed voor een gezamenlijke bedrag van 850.000 euro.

    Notariskantoor Vanwalleghem stelde de ontwerpakte op.

zakelijk recht

  • De gemeente wenst het beheer van het natuurgebied Ter Yde (park van Hannecart), eigendom van Aquaduin, op zich te nemen.
    Aquaduin zou hiertoe de gronden in erfpacht geven aan de gemeente.

    De erfpacht wordt afgesloten met volgende voorwaarden:

    • duur: 99 jaar
    • canon: 22.000,00 euro per jaar
    • alle onderhoud en herstellingen vallen ten laste van de erfpachtverkijger
    • aktekosten zijn ten laste van de erfpachtverkrijger
    • is inbegrepen : hoeve die belast is met een bezetting ter bede
    • beheersovereenkomst met ANB loopt verder

    De RVB van Aquaduin keurde dit goed  op 8 februari 2023.

overeenkomsten

samenwerkingsovereenkomsten

  • Gezien de aangekochte vissersboot N116 Nostalgie is aangemeerd in Nieuwpoort werd in samenspraak een voorstel tot samenwerkingsovereenkomst opgemaakt.

    De overeenkomst heeft tot doel een nauwere samenwerking te regelen tussen de gemeente Koksijde en de stad Nieuwpoort op het vlak van instandhouding, de uitbating en de uitstraling van de N116 als beschermd varend erfgoed.

beleidsplannen

  • In 2021 lanceerde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact voor lokale besturen. Koksijde ondertekende het pact op 30 augustus 2021 en engageerde zich hiermee om acties te ondernemen die bijdragen tot het behalen van de Vlaamse doelstellingen 2030 rond vier klimaatthema's. Het gaat dan concreet om o.a.:

    • één boom extra per Vlaming,
    • 0,5 meter haag extra per Vlaming,
    • één extra natuurgroenperk per 1.000 Vlamingen,
    • 50 collectief georganiseerde renovaties per 1.000 wooneenheden,
    • 1 laadpunt per 100 Vlamingen,
    • 1 meter nieuw of opgewaardeerd fietspad per Vlaming,
    • 1 m³ extra opvang of infiltratiecapaciteit voor regenwater per Vlaming,
    • 1 m² ontharding per Vlaming,
    • jaarlijkse besparing van CO2-uitstoot gelinkt aan patrimonium.

    De Vlaamse Regering voorziet financiële en inhoudelijke ondersteuning voor de deelnemende gemeenten, daartoe moet o.a. jaarlijks een rapportage over de voortgang worden ingediend nadat ze aan de gemeenteraad is voorgelegd.

  • Koksijde ondertekende het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie op 20 april 2020, dit als deel van de groep Van Zee tot IJzer (met ook Diksmuide, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Nieuwpoort en Veurne). Met de ondertekening engageert de gemeente zich o.a. om de CO2-uitstoot op het grondgebied van de groep met 40% te verminderen (t.o.v. referentiejaar 2011) en actie te ondernemen om ons aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

    Een klimaatplan (SECAP, sustainable energy and climate action plan) moet die uitdaging bevattelijker maken. De opdracht is immers niet min en waaiert uit over verschillende beleidsdomeinen. De opdracht voor de opmaak van dat klimaatplan (SECAP) voor de groep Van Zee tot IJzer werd toevertrouwd aan de WVI.

    Het ontwerp werd opgemaakt na een participatieproces met verschillende stakeholders (online enquête, klimaatateliers met geïnteresseerde inwoners en experten, regionale overlegmomenten).

    Het actieplan is dynamisch opgevat. De opgenomen acties geven de richting weer, wat toelaat om bij te sturen naargelang de evoluties inzake klimaatscenario's, wijzigende wetgeving, nieuwe technieken en technologieën, gewijzigde inzichten, nieuwe opportuniteiten, ... . Er wordt daarom regelmatig een evaluatie voorzien met mogelijkheid om bij te sturen. De voorbeeldfunctie van de lokale besturen én samenwerking met alle stakeholders blijven in elk geval belangrijke peilers.

    Voorstel om het ontwerp goed te keuren. Het definitieve plan wordt na goedkeuring ingediend bij de Europese Commissie (engagement bij ondertekening Burgemeestersconvenant).

  • De site van de Duinenabdij is een beschermd monument (MB dd. 23 december 1986) en is opgenomen in de inventaris onroerend erfgoed onder aanduidingsobjecten id-nummer 11648. De site is ook vastgesteld als bouwkundig erfgoed en opgenomen in de inventaris onder erfgoedobjecten id-nummer 16323.

    Om in aanmerking te komen voor erfgoedpremies voor de abdijsite, dienen we te beschikken over een beheerplan, opgemaakt volgens de richtlijnen van en goedgekeurd door het agentschap onroerend erfgoed. Dit plan dient een gerichte visie te bevatten waarbij rekening wordt gehouden met alle erfgoedvormen. Een goedgekeurd beheerplan ontslaat Lokaal Bestuur Koksijde van het aanvragen van afzonderlijke toelatingen voor de werken die in het plan worden vrijgesteld.

    Het plan heeft een looptijd van 24 jaar. In die periode kan het plan eventueel worden aangepast. Daartoe dient dan wel een gemotiveerd verzoek aan het agentschap onroerend erfgoed bezorgd te worden.

    Het beheerplan voorziet in het effectief beheer en behoud van de beschermde abdijsite en omvat volgende luiken: 1, de identificatie van het erfgoed; 2, een historische nota over de abdijsite; 3, een inventaris van de erfgoedelementen; 4, Beschrijving van de erfgoedwaarden in het licht van verder ontsluiting; 5, Beheersvisie en doelstellingen; 6, Beheersmaatregelen; 7, voorstel van opvolging en evaluatie; 8, Bijlagen

    Voor de opmaak van het beheerplan werd op de valreep van het ondertussen geschrapte betoelagingsreglement nog een premie bekomen. De toegekende premie voor het plan bedraagt 19.080,00 euro. Deze premie werd door het agentschap schriftelijk op 11.03.2019 aan Lokaal Bestuur Koksijde bevestigd. De uitbetalingsaanvraag dient binnen de twee jaar (te rekenen na de zending van de bevestiging) bij het agentschap te worden ingediend.

    De opdracht voor de opmaak van het beheerplan voor de site van de Duinenabdij werd na beoordeling van de offertes door het CBS op 13.05.2019 gegund aan TV architectenbureau Dries Vanhove, Restauratie & archeologie Ruben Willaert en The Heritage Bureau.

    Op 09 februari 2021 hebben we op verzoek van de uitvoerders een aanvraag tot verlenging van de termijn voor de premie bij het Agentschap aangevraagd. De motivatie van de uitvoerders was dat de opdracht veel vertraging had opgelopen door de vele beperkingen in 2020 om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan . Op 15 februari 2021 kregen we de toezegging van het Agentschap dat de termijn voor de onderzoekspremie werd verlengd tot 10 maart 2023.

    Op de staf vrije tijd is het beheerplan de voorbije jaren regelmatig besproken, o.m. in aanwezigheid van het studiebureau.

    Op 26 oktober 2022 werd een bijgestuurd ontwerp voor preadvies bezorgd aan het Agentschap. Tegelijkertijd vroeg het studiebureau het advies aan bij de Adviesraad onroerend erfgoedgemeente Koksijde, de kerkraad en het Agentschap Natuur en Bos.

    Op 28 november 2022 werd het advies van het Agentschap toegelicht aan TV architectenbureau Dries Vanhove, Restauratie & archeologie Ruben Willaert en The Heritage Bureau naar bijsturing van het ingestuurde ontwerp. Door de zware bijsturing, werd gevraagd om het ontwerp nog voor een tweede preadvies voor te leggen.

    7 januari 2023 werd de herwerkte versie aan het Agentschap bezorgd voor een tweede preadvies. Het preadvies was dit keer gunstig waarop het ontwerp werd herwerkt tot de huidige definitieve versie, die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

toekennen eretitels

  • In 2023 bestaat de Minivoetbalcoördinatie Koksijde 50 jaar. Oprichters waren Gilbert Rommelaere en Charles Vannecke. Dankzij hun inzet konden verschillende generaties minivoetballiefhebbers al die jaren deelnemen aan de wekelijkse competitie minivoetbal in Koksijde-dorp. Een vereniging 50 jaar overeind houden gaat niet zomaar. Het is duidelijk dat er een enorme drijfveer achter deze verenging zit. Het doel en de stimulans van het bestuur is: “In een aangename, ontspannende, sportieve en toch competitieve sfeer minivoetbal beoefenen”. Zij hebben met hun vereniging Koksijde sportief op de kaart gezet en tot op vandaag spelen er nog altijd 9 ploegen in deze competitie.

    Huldiging voor deze verdienste vond plaats in de Kokpit op 21/01/2023.

    Het college stelt voor om hen nu ook officieel als sportief ambassadeur van Koksijde te benoemen.

veiligheid en preventie

  • De vroegere preventiecontracten en de huidige Strategische Veiligheids- en Preventieplannen vormen al sinds 1997 de rode draad doorheen het veiligheids- en preventiebeleid van gemeente Koksijde.

    Het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2018-2019 werd reeds verlengd voor 2020, 2021 en 2022.

    De regering heeft opnieuw beslist om deze plannen ongewijzigd te verlengen met twee jaar, tot en met 31 december 2024.

Extra agendapunten

Mondelinge vragen