Terug raad voor maatschappelijk welzijn

Mon 13/12/2021 - 19:00 online (via Teams)

Openbaar

Goedkeuren notulen vorige zitting

mededelingen

  • De nieuwe besmettingsgolf van het COVID-19-virus in België en Europa zorgt ervoor dat maatregelen zich verder opdringen om de overdracht van het virus tegen te gaan door ondermeer de intensiteit en de duur van het contact tussen personen in een besloten ruimte te beperken.

    Om de verdere verspreiding van het virus te verhinderen met het oog op de beperking van de uiterste ernstige gevaren voor de volksgezondheid werden reeds diverse maatregelen genomen door de federale overheid. Het spreekt voor zich dat deze maatregelen strikt dienen te worden opgevolgd. Lokale besturen spelen hierin een belangrijke rol. Niet alleen door ervoor te zorgen dat burgers en inwoner de opgelegde maatregelen strikt opvolgen maar ook door hierbij zelf het goede voorbeeld te geven.

    Bovendien heeft een lokaal bestuur de specifieke opdracht te voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Het behoort tot de taak en bevoegdheid van de gemeenten en van de burgemeester in het bijzonder tot het nemen van passende maatregelen om epidemieën, zoals de ernstige dreiging die het COVID-19-virus met zich meebrengt, te voorkomen.

    De gemeenteoverheden kunnen dan ook op grond van deze algemene politiebevoegdheid maatregelen nemen om de openbare orde in de ruimste zin van het woord binnen de gemeente te verzekeren. Op grond van de artikelen 134 §1 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet is de burgemeester bevoegd voor de vrijwaring van de openbare orde (zijnde rust, veiligheid en gezondheid) op openbare en publiek toegankelijke plaatsen en kan hij een politieverordening maken bij onvoorziene gebeurtenissen waarbij het stilzitten kan leiden tot schade voor de inwoners.

    De lokale en provinciale besturen zijn essentiële diensten, waarvan de werking verzekerd moet worden. De keuze op welke wijze het bestuur vergadert, moet een weloverwogen keuze zijn. Het is een lokale afweging die moet worden gemaakt, en waarbij ook de mogelijkheid om digitaal te vergaderen moet meegenomen worden. Het lokaal bestuur heeft een voorbeeldfunctie.

    Volgens de richtlijn van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur beslist het lokaal bestuur tijdens de huidige gezondheidssituatie autonoom over de wijze van vergaderen. De vergadering kan fysiek, hybride of digitaal doorgaan.

    Bij een fysieke vergadering is het essentieel dat de geldende richtlijnen rond hygiëne en social distancing worden gerespecteerd. Bovendien moet de fysieke vergadering ook toegankelijk zijn voor pers en publiek. De openbaarheid is een wezenlijke waarborg voor de democratische werking van de gemeenteraad en gemeenteraadscommissie. Echter moet de fysieke vergadering ook om gezondheidsredenen veilig kunnen doorgaan.

    Juridisch beschouwd kan de manier waarop vergaderd wordt, dus fysiek, hybride of digitaal zijn, en ligt de afweging bij het lokaal bestuur zelf

    Gelet op de huidige gezondheidssituatie is het niet raadzaam om de vergadering volledig fysiek te laten doorgaan. Bovendien beschikt Koksijde niet over een zaal waar de onbeperkt publiek kan worden toegestaan en waar tegelijkertijd live kan worden gestreamd.

    Na afweging blijkt dat een hybride-vergadering in deze niet tot de beste oplossing leidt. Uit praktische overwegingen wordt dan ook beslist om de vergadering volledig virtueel te houden teneinde alles overzichtelijk te houden, iedereen de kans te geven om aan de discussie deel te nemen en aan het publiek de mogelijkheid te geven de zitting virtueel bij te wonen. Dit lijkt minder haalbaar indien èn fysiek èn virtueel wordt vergaderd.

    Er bestaan voldoende mogelijkheden om op een volledige digitale manier te vergaderen. Een vergadering kan via videoconferentie worden georganiseerd. Op deze manier kan virtueel worden vergaderd. De openbaarheid wordt gegarandeerd door een live-streaming.

financiƫn

jaarrekening

  • De gouverneur van West-Vlaanderen deelt mee dat het nazicht van de jaarrekening 2020 niet heeft geleid tot formele vaststellingen en dat de jaarrekening 2020, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 juni 2021, wordt goedgekeurd.

    Besluit van de gouverneur in bijlage bij dit besluit.

    Deze beslissing moet op de eerstvolgende vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn worden ter kennisgebracht ingevolge artikel 332,§1 derde lid van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

personeel

arbeidsreglement

  • We leggen een actualisering van het arbeidsreglement voor aan de gemeenteraad met volgende wijzigingen:

    • De mogelijkheid van digitale loonstroken wordt ingeschreven. 
    • Er wordt een vereenvoudiging doorgevoerd van het reglement op de elektronische tijdsregistratie.
    • De bijlagen X tem XV mbt: Telewerkbeleid - ICT beleid - Beleid mobiele toestellen -Huishoudelijk reglement bewakingscamera’s -Alcohol & middelenbeleid - Reglement gebruik dienstvoertuigen, worden ingevoegd. 
    • update van de contactgegevens van de leden van het BOC en HOC.

    In bijlage de gecoördineerde versie van het arbeidsreglement. 

rechtspositieregeling

  • We leggen een wijziging van de rechtspositieregeling lokaal bestuur Koksijde voor aan de gemeenteraad en aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

    Naast een aantal terminologische aanpassingen en wijzigingen ingegeven vanuit de praktijk en de regelgeving voorzien we volgende  aanpassingen: 

    1. Toevoegen van mogelijkheid tot uitzendarbeid
    2. Toevoegen principe van behoud van statuut bij bevordering en interne personeelsmobiliteit
    3. Versoepeling van het recht op maaltijdcheques/ecocheques
    4. Verduidelijking m.b.t. berekening bijkomend vakantieverlof voor contractueel personeel
    5. Verduidelijking m.b.t. vervangfeestdagen
    6. Uitvoeren van de gewijzigde regelgeving m.b.t. omstandigheidsverlof
    7. Toevoegen van mantelzorgverlof
    8. Doorvoeren van wijzigingen m.b.t. profylactisch verlof. 
    9. Inschrijven voorwaarden fietslease en koppeling aan de eindejaarspremie

    In bijlage vinden jullie het ontwerp met wijzigingen en de gecoördineerde versie van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Koksijde.

Mondelinge vragen

  • raadslid Pieters - waardebonnen voor kwetsbare inwoners

    raadslid Pieters verwijst naar het initiatief om einde vorig jaar een waardebon te geven aan kwetsbare inwoners, en vraagt of dit toen is doorgegaan en of dit opnieuw wordt hernomen gezien we nog in corona zitten; schepen Vancayseele antwoordt dat een Koksijde bon Tope Sterk werd gegeven aan kwetsbare mensen van diverse groepen, 50 euro per gezin vermeerderd met 20 euro per kind ten laste, die dit jaar kon besteed worden bij lokale handelaars, er werden 81 bonnen gegeven voor 3280 euro, er zal in toekomst gekeken worden om toelagen opnieuw te verdelen naar de doelgroepen


Publicaties

Overige