Terug raad voor maatschappelijk welzijn

Mon 21/02/2022 - 19:00 raadszaal

Openbaar

Goedkeuren notulen vorige zitting

mededelingen

  • De nieuwe besmettingsgolf van het COVID-19-virus in België en Europa zorgt ervoor dat maatregelen zich verder opdringen om de overdracht van het virus tegen te gaan door ondermeer de intensiteit en de duur van het contact tussen personen in een besloten ruimte te beperken.

    Om de verdere verspreiding van het virus te verhinderen met het oog op de beperking van de uiterste ernstige gevaren voor de volksgezondheid werden reeds diverse maatregelen genomen door de federale overheid. Het spreekt voor zich dat deze maatregelen strikt dienen te worden opgevolgd. Lokale besturen spelen hierin een belangrijke rol. Niet alleen door ervoor te zorgen dat burgers en inwoner de opgelegde maatregelen strikt opvolgen maar ook door hierbij zelf het goede voorbeeld te geven.

    Bovendien heeft een lokaal bestuur de specifieke opdracht te voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Het behoort tot de taak en bevoegdheid van de gemeenten en van de burgemeester in het bijzonder tot het nemen van passende maatregelen om epidemieën, zoals de ernstige dreiging die het COVID-19-virus met zich meebrengt, te voorkomen.

    De gemeenteoverheden kunnen dan ook op grond van deze algemene politiebevoegdheid maatregelen nemen om de openbare orde in de ruimste zin van het woord binnen de gemeente te verzekeren. Op grond van de artikelen 134 §1 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet is de burgemeester bevoegd voor de vrijwaring van de openbare orde (zijnde rust, veiligheid en gezondheid) op openbare en publiek toegankelijke plaatsen en kan hij een politieverordening maken bij onvoorziene gebeurtenissen waarbij het stilzitten kan leiden tot schade voor de inwoners.

    De lokale en provinciale besturen zijn essentiële diensten, waarvan de werking verzekerd moet worden. De keuze op welke wijze het bestuur vergadert, moet een weloverwogen keuze zijn. Het is een lokale afweging die moet worden gemaakt, en waarbij ook de mogelijkheid om digitaal te vergaderen moet meegenomen worden. Het lokaal bestuur heeft een voorbeeldfunctie.

    Volgens de richtlijn van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur beslist het lokaal bestuur tijdens de huidige gezondheidssituatie autonoom over de wijze van vergaderen. De vergadering kan fysiek, hybride of digitaal doorgaan.

    Bij een fysieke vergadering is het essentieel dat de geldende richtlijnen rond hygiëne en social distancing worden gerespecteerd. Bovendien moet de fysieke vergadering ook toegankelijk zijn voor pers en publiek. De openbaarheid is een wezenlijke waarborg voor de democratische werking van de gemeenteraad en gemeenteraadscommissie. Echter moet de fysieke vergadering ook om gezondheidsredenen veilig kunnen doorgaan.

    Juridisch beschouwd kan de manier waarop vergaderd wordt, dus fysiek, hybride of digitaal zijn, en ligt de afweging bij het lokaal bestuur zelf.

    Gelet op de huidige gezondheidssituatie is het niet raadzaam om de vergadering volledig fysiek te laten doorgaan, noch om de vergadering hybride te laten doorgaan waarbij de minderheid van de raadsleden de vergadering digitaal volgt.

    Uit praktische overwegingen wordt dan ook beslist om de vergadering virtueel te houden teneinde alles overzichtelijk te houden, iedereen de kans te geven om aan de discussie deel te nemen en aan het publiek de mogelijkheid te geven de zitting virtueel bij te wonen.

    Er bestaan voldoende mogelijkheden om op een digitale manier te vergaderen. Een vergadering kan via videoconferentie worden georganiseerd. Op deze manier kan virtueel worden vergaderd. De openbaarheid wordt gegarandeerd door een live-streaming.

verkiezingen

  • Naar aanleiding van enkele wijzigingen die zijn aangebracht in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur alsook naar aanleiding van de evaluatie van het huidig huishoudelijk reglement, wordt het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van Koksijde opnieuw vastgesteld.

    De verplichte decretale wijzigingen van het aangepaste decreet werden ingevoerd. Dit betreft voornamelijk over de wijze van vergaderen en de mogelijkheid om digitaal of hybride te vergaderen die nu specifiek in het decreet over het lokaal bestuur wordt vastgelegd. 

    Ook enkele praktische en tekstuele wijzigingen werden ingevoerd. Verder wordt overal de term OCMW-raad vervangen door de raad voor maatschappelijk welzijn.

    Een overzicht van alle wijzigingen vindt u in bijlage.

    Het model van huishoudelijk reglement zoals opgesteld door de VVSG werd als leidraad gehanteerd. De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, voorzitter van het vast bureau, de fractieleiders en de algemeen directeur en zijn diensten hebben voorliggend ontwerp besproken en goedgekeurd.

sociale dienst

  • Elke dag beroven drie Vlamingen zich van het leven. Nergens anders dan in de Westhoek is het aantal zelfdodingen zo groot. Eenzaamheid en geen sociaal netwerk  worden als belangrijke oorzaken naar voor geschoven. Ook de Westkust kent de afgelopen tien jaar een opmerkelijke stijging van het aantal zelfdodingen. Ook in onze gemeente werden we de laatste maanden jammer genoeg met een stijging geconfronteerd.

    Het plaatsen van een artikel in Tijdingen is niet zonder risico. Je hebt kans dat er juist meer zelfdodingen zouden gebeuren.

    In Koksijde maken we werk van geestelijke gezondheid via:

    • Werkgroep geestelijke gezondheid
      • acties in de week van de geestelijke gezondheidszorg
    • Warme gemeente
      • onderdeel van het Huis van het Kind
      • acties gericht op de randvoorwaarden om het mentale welzijn te verbeteren bij de inwoners (o.a. eenzaamheid)

    Kennisname van reeds ondernomen en nog te ondernemen acties in het kader van suïcide preventie.

    Wat werd reeds ondernomen in het verleden

    • Oe’ist campagne op de markt
    • Praatgroep nabestaanden
    • Filmvoorstelling casino
    • Toneelstuk 'Boeren op een kruispunt'
    • Gemeentelijke steekkaart
    • Kr8tig: veerkrachttraining voor jongeren 5de en 6de middelbaar i.s.m. Arktos (Wintegratie project)
    • Nok Nok opleiding voor begeleiders en monitoren
    • Warme William: wandeling, aanwezigheid in de scholen

    Toekomstige acties:

    • Vorming voor mensen in de 1ste lijn en geïnteresseerde inwoners rond detecteren van signalen naar zelfdoding en hoe hier op een gepaste manier mee omgaan (vermoedelijk in samenwerking met de zelfmoordlijn1813). Opleiding op geregelde tijdstippen te herhalen.
    • Lezing Emily Depuydt – 'Vrijheid door het zien van mogelijkheid' op 10/05/2022
    • Assertiviteitstraining voor jongeren (tijdens TOPPIE-kamp i.s.m. Arktos) – jongeren weerbaarder maken
    • Lezing omgaan met hoogsensitieve kinderen (februari 2022)
    • Opleiding voor begeleiders kampen en kinderopvang en begeleiders jeugdverenigingen rond jongeren met zorgnood (i.k.v. project Vrijetijdsparticipatie)
    • Opleiding voor begeleiders kampen, kinderopvang en begeleiders jeugdverenigingen rond opgroeien in armoede (i.k.v. project Vrijetijdsparticipatie)
    • Warme William nog verder bekend maken

Exra agendapunten