Terug gemeenteraad

Mon 10/03/2025 - 19:00 raadszaal

Openbaar

mededelingen

Goedkeuren notulen vorige zitting

verkiezingen

  • Op 10 januari en 7 februari 2025 vond de kindergemeenteraad plaats, waarbij de kinderen van onze gemeente hun stem lieten horen over twee belangrijke thema’s: Speelpleintjes en Sportvelden (10 januari) en Veiligheid en Toegankelijkheid (7 februari).

    Samenvatting van de belangrijkste bevindingen:

    1. Speelpleintjes en sportvelden:
      • De kinderen gaven aan dat er een duidelijke behoefte is aan grotere speelpleinen, met toestellen en hangplekken die geschikt zijn voor oudere kinderen. Ze gaven aan dat de huidige voorzieningen vaak te beperkt zijn voor de oudere jeugd.
      • Er werd ook gesproken over het belang van afwisseling en uitdaging in het speelmateriaal.
    2. Veiligheid en toegankelijkheid:
      • Een belangrijk thema was de toegankelijkheid van de speelpleinen en jeugdgebouwen voor kinderen met een beperking. De kinderen zijn zich bewust van de uitdagingen die kinderen en jongeren met een beperking ervaren om te spelen en deel te nemen aan activiteiten.
      • Ze deden enkele suggesties om deze toegankelijkheid te verbeteren, waaronder het installeren van speciale speeltoestellen en het verbeteren van de toegankelijkheid rondom de speeltuinen en (jeugd)gebouwen.

    De mening van de kinderen kan je terugvinden in de verslagen als bijlage maar ook via deze filmpjes, die een goed beeld geven van hun ideeën en wensen.

    https://youtu.be/ddgi_cnOi40

    https://youtu.be/tn-9eTBRZc8

    De kinderen hebben waardevolle inzichten geleverd die ons helpen om beter te begrijpen wat zij nodig hebben om veilig, actief en inclusief te kunnen spelen. De gemeente kan deze input gebruiken bij het plannen van toekomstige investeringen en verbeteringen aan onze openbare speel-, sport- en jeugdinfrastructuur.

  • De heer Marc Vanden Bussche was burgemeester van 2 januari 1995 tot 5 december 2024.

    Hij voldoet aan de voorwaarden tot verlening van de eretitel.

  • Mevrouw Greta Delie heeft haar aanvraag gedaan tot het verkrijgen van de eretitel van schepen en voorzitter OCMW van de gemeente Koksijde.
    Zij was voorzitter OCMW tijdens legislatuur schepen tijdens legislatuur 2001-2006, 2007-2012, 2013-2018).
    Zij voldoet aan de voorwaarden tot verlening van de eretitel.

  • De heer Guido Decorte heeft zijn aanvraag gedaan tot het verkrijgen van de eretitel van voorzitter OCMW en gemeenteraadslid van de gemeente Koksijde.
    Hij was voorzitter OCMW tijdens legislatuur 1989-1994 en gemeenteraadslid 1995-2000, 2001-2006, 2007-2012, 2013-2018, 2019-2024.
    Hij voldoet aan de voorwaarden tot verlening van de eretitel.

  • De heer Dirk Dawyndt heeft zijn aanvraag gedaan tot het verkrijgen van de eretitel van schepen van de gemeente Koksijde.
    Hij was schepen tijdens legislatuur 2007-2012, 2013-2018, 2019-2024.
    Hij voldoet aan de voorwaarden tot verlening van de eretitel.

  • De heer Lander Van Hove heeft zijn aanvraag gedaan tot het verkrijgen van de eretitel van schepen van de gemeente Koksijde.
    Hij was schepen tijdens legislatuur 2013-2018, 2019-2024).
    Hij voldoet aan de voorwaarden tot verlening van de eretitel.

  • De heer Luc Deltombe heeft zijn aanvraag gedaan tot het verkrijgen van de eretitel van voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Koksijde.
    Hij was voorzitter van de gemeenteraad tijdens legislatuur 2007-2012, 2013-2018).
    Hij voldoet aan de voorwaarden tot verlening van de eretitel.

  • Mevrouw Charlotte Castelein heeft haar aanvraag gedaan tot het verkrijgen van de eretitel gemeenteraadslid van de gemeente Koksijde.
    Zij was gemeenteraadslid tijdens legislatuur 2007-2012, 2013-2018, 2019-2024.
    Zij voldoet aan de voorwaarden tot verlening van de eretitel.

  • De Heer Henk Ghyselen heeft zijn aanvraag gedaan tot het verkrijgen van de eretitel gemeenteraadslid van de gemeente Koksijde.
    Hij was gemeenteraadslid tijdens legislatuur 2013-2018, 2019-2024.
    Hij voldoet aan de voorwaarden tot verlening van de eretitel.

  • Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur werd het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad herzien en op de zitting van 20 januari 2025 werd het aangepaste huishoudelijk reglement goedgekeurd.

    Na goedkeuring werd opgemerkt dat er in het huishoudelijk reglement niet specifiek werd opgenomen dat een gemeenteraadslid dat lid is van meerdere gemeenteraadscommissies slechts één keer presentiegeld zal ontvangen voor zijn aanwezigheid op verschillende gemeenteraadscommissies indien zij aansluitend vergaderen.

    Er wordt voorgesteld om het reglement in die zin aan te passen.

financiën

gemeentelijke toelage

  • Alle partijen in de gemeenteraad zijn het eens dat het zwembad in Koksijde dorp aan vernieuwing toe is. Dat vereist een ganse reeks keuzes: waar wordt het zwembad precies gebouwd, hoe zal het er uitzien, hoe zal het worden uitgebaat, wat met de financiering,… Om de detailbeslissingen rond al deze thema’s te kunnen uitwerken, is het vereist om eerst een aantal principiële beslissingen te nemen.

    Over het beheer van het nieuwe zwembad: Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om het zwembad in eigen ‘gemeentelijk’ beheer te behouden en niet uit te besteden aan een derde partner.

    Over de interne taakverdeling: Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om het ontwerpen, bouwen en exploiteren van het nieuw zwembad Koksijde door het AGB Koksijde uit te laten voeren. Deze keuze past binnen de statuten van AGB Koksijde en kan verder gedetailleerd worden in de nieuw goed te keuren beheersovereenkomst tussen Gemeente Koksijde en AGB Koksijde.

    Over de budgettaire impact: Het college van burgemeester en schepenen gaat uit van een eerste ruwe raming voor ontwerp en bouw – zoals reeds geopperd door het vorige bestuur – van 17 miljoen euro exclusief BTW. Dit wordt als leidraad gebruikt voor het financieringsmodel:

    • Financieel gezien kan AGB Koksijde uit haar eigen cashflows de middelen genereren om een lening van 7 miljoen euro terug te betalen. Om een rentevoet aan dezelfde voorwaarden als de gemeente te bekomen, zal de gemeente Koksijde hiervoor waarborg dienen te staan (idem als is gebeurd bij de leningen aangegaan door AGB Koksijde voor de financieringen van de golf in 2012).
    • Wat tegelijk inhoudt dat er nog een financieringstekort is van 10 miljoen euro, in te vullen door de onderschrijving door de gemeente Koksijde van een kapitaalverhoging van hetzelfde bedrag in het AGB Koksijde. Hiervoor zijn de nodige kredieten ingeschreven in de wijziging nr 7 van het meerjarenplan 2020-2025(2027) onder ACT-565 over de budgetjaren 2025-2026-2027.
    • Fiscaal gezien kan AGB Koksijde de BTW (21%) op de bouw en exploitatie van een nieuw zwembad recupereren, terwijl het BTW afdraagt op de ontvangen toegangsticketten (6%) (zoals nu al het geval bij de exploitatie van het bestaande zwembad).

    Over de precieze locatie: Het college van burgemeester en schepenen stelt, net als het vorige bestuur, voor om het bestaande zwembad in exploitatie (onder BTW) te houden door het AGB Koksijde tot de opening van het nieuwe zwembad. Dat betekent dat het nieuwe zwembad naast het huidige zal moeten worden gebouwd op het sportpark van Koksijde dorp. Aansluitend zal een zakelijk recht gegeven moeten worden op de grond waarop het zwembad wordt gebouwd aan AGB Koksijde door gemeente Koksijde.

  • In zitting van de gemeenteraad van 22 november 2021 werd de overeenkomst voor een werkingstoelage aan de Harmonie Koksijde, Harmonie Oostduinkerke en El Fuerte goedgekeurd en dit voor een periode van 3 jaar. (2022-2023-2024). Deze overeenkomst zorgde ervoor dat elke vereniging eenzelfde toelage mocht ontvangen en dat de prestaties in ruil voor de toelage werden vastgelegd. Elke vereniging mocht jaarlijks een toelage van 17.500 euro ontvangen in ruil voor 10 gratis prestaties voor de VVV of de gemeente Koksijde.

    Voorgesteld wordt om de werkingstoelage voor bovengenoemde verenigingen te behouden waarbij elke vereniging 10 prestaties zou leveren in ruil voor de toelage.

    Daarnaast voorstel om de overeenkomst uit te breiden met een werkingstoelage zodat eenzelfde principe kan toegepast worden voor Die Fröhliche Trappisten en Jong El Fuerte. Op basis van de gage die ze momenteel vragen, wordt een werkingstoelage van € 7.500 voor Die Fröhliche Trappisten en € 10.000 voor Jong El Fuerte voorgesteld in ruil voor 10 prestaties.

  • Om de reglementen vrijetijdsparticipatie, onderwijschecques en Kunstkans beter op elkaar af te stemmen werden er kleine aanpassingen gedaan aan de drie reglementen.

    De reglementen hebben als doel om voor iedereen, in het bijzonder voor de meest kwetsbaren, vrijetijdsactiviteiten en onderwijs toegankelijk te maken. 

    Voorwaarden

    Dezelfde voorwaarden in de 3 reglementen.

    De Uitpas werd toegevoegd als mogelijks bewijsstuk.

    • Personen die voor hun hoofdverblijfplaats ingeschreven zijn in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van gemeente Koksijde en er ook effectief verblijven

    De aanvrager legt minimaal één van volgende bewijzen voor:

    ‒ Attest leefloon
    ‒ Attest moeilijke financiële situatie a.d.h.v. REMI-tool
    ‒ Attest recht op verhoogde tegemoetkoming mutualiteit
    ‒ Uitpas
    ‒ Attest budgetbeheer of collectieve schuldenregeling
    ‒ Bewijs van indiening verzoekschrift collectieve schuldenregeling of bewijs van opname op de wachtlijst budgetbeheer door de bemiddelaar of wachtlijstbeheerder

    • Indien het gaat om een geplaatst kind, gelden de volgende voorwaarden:

    ‒ De erkende instelling dient op grondgebied Koksijde gelegen te zijn of het pleeggezin dient gedomicilieerd te zijn in Koksijde.
    ‒ Bewijs dat het kind door de jeugdrechtbank of door het OCJ werd geplaatst in een erkende instelling of pleeggezin.

    • Na ontvangst van het aanvraagformulier wordt nagekeken of de aanvrager voldoet aan de voorwaarden.
       De toekenning van de financiële tussenkomsten kan, zolang er voldoende budget beschikbaar is.

    • Het Sociaal Huis behoudt zich hierbij steeds en op elk moment het recht gegevens via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid te controleren.

    De doelgroep 'mensen in een financieel moeilijke situatie (a.d.h.v. REMI-tool)' werd toegevoegd aan de drie reglementen. 

    Ook het aanvraagformulier wordt naargelang aangepast. 

    In art.4 Tussenkomst werd het volgende toegevoegd:

    Komen niet in aanmerking:
    ‒ Het inschrijvingsgeld of het lidmaatschap bij sport- of jeugdverenigingen die aangesloten zijn bij de uitpaswerking en waarvoor het kansentarief wordt toegepast.

    Budget

    De aanpassingen in de reglementen zullen een beperkte financiële impact hebben op het voorziene budget. Er wordt verwacht dat de uitgaven in dezelfde lijn liggen als in 2024. 

  • Hervaststellen reglement Kunstkans

    Om de reglementen vrijetijdsparticipatie, onderwijschecques en Kunstkans beter op elkaar af te stemmen werden er kleine aanpassingen gedaan aan de drie reglementen.

    De reglementen hebben als doel om voor iedereen, in het bijzonder voor de meest kwetsbaren, vrijetijdsactiviteiten en onderwijs toegankelijk te maken. 

    Voorwaarden

    Dezelfde voorwaarden in de 3 reglementen.

    De Uitpas werd toegevoegd als mogelijks bewijsstuk.

    • Personen die voor hun hoofdverblijfplaats ingeschreven zijn in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van gemeente Koksijde en er ook effectief verblijven

    De aanvrager legt minimaal één van volgende bewijzen voor:

    ‒ Attest leefloon
    ‒ Attest moeilijke financiële situatie a.d.h.v. REMI-tool
    ‒ Attest recht op verhoogde tegemoetkoming mutualiteit
    ‒ Uitpas
    ‒ Attest budgetbeheer of collectieve schuldenregeling
    ‒ Bewijs van indiening verzoekschrift collectieve schuldenregeling of bewijs van opname op de wachtlijst budgetbeheer door de bemiddelaar of wachtlijstbeheerder

    • Indien het gaat om een geplaatst kind, gelden de volgende voorwaarden:

    ‒ De erkende instelling dient op grondgebied Koksijde gelegen te zijn of het pleeggezin dient gedomicilieerd te zijn in Koksijde.
    ‒ Bewijs dat het kind door de jeugdrechtbank of door het OCJ werd geplaatst in een erkende instelling of pleeggezin.

    • Na ontvangst van het aanvraagformulier wordt nagekeken of de aanvrager voldoet aan de voorwaarden.
       De toekenning van de financiële tussenkomsten kan, zolang er voldoende budget beschikbaar is.

    • Het Sociaal Huis behoudt zich hierbij steeds en op elk moment het recht gegevens via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid te controleren.

    De doelgroep 'mensen in een financieel moeilijke situatie (a.d.h.v. REMI-tool)' werd toegevoegd aan de drie reglementen. 

    Ook het aanvraagformulier wordt naargelang aangepast. 

    Budget

    De aanpassingen in de reglementen zullen een beperkte financiële impact hebben op het voorziene budget. Er wordt verwacht dat de uitgaven in dezelfde lijn liggen als in 2024. 

  • Om de reglementen vrijetijdsparticipatie, onderwijscheques en Kunstkans beter op elkaar af te stemmen werden er kleine aanpassingen gedaan aan de drie reglementen.

    De reglementen hebben als doel om voor iedereen, in het bijzonder voor de meest kwetsbaren, vrijetijdsactiviteiten en onderwijs toegankelijk te maken. 

    Voorwaarden

    Dezelfde voorwaarden in de 3 reglementen.

    De Uitpas werd toegevoegd als mogelijks bewijsstuk.

    • Personen die voor hun hoofdverblijfplaats ingeschreven zijn in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van gemeente Koksijde en er ook effectief verblijven

    De aanvrager legt minimaal één van volgende bewijzen voor:

    ‒ Attest leefloon
    ‒ Attest moeilijke financiële situatie a.d.h.v. REMI-tool
    ‒ Attest recht op verhoogde tegemoetkoming mutualiteit
    ‒ Uitpas
    ‒ Attest budgetbeheer of collectieve schuldenregeling
    ‒ Bewijs van indiening verzoekschrift collectieve schuldenregeling of bewijs van opname op de wachtlijst budgetbeheer door de bemiddelaar of wachtlijstbeheerder

    • Indien het gaat om een geplaatst kind, gelden de volgende voorwaarden:

    ‒ De erkende instelling dient op grondgebied Koksijde gelegen te zijn of het pleeggezin dient gedomicilieerd te zijn in Koksijde.
    ‒ Bewijs dat het kind door de jeugdrechtbank of door het OCJ werd geplaatst in een erkende instelling of pleeggezin.

    • Na ontvangst van het aanvraagformulier wordt nagekeken of de aanvrager voldoet aan de voorwaarden.
       De toekenning van de financiële tussenkomsten kan, zolang er voldoende budget beschikbaar is.

    • Het Sociaal Huis behoudt zich hierbij steeds en op elk moment het recht gegevens via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid te controleren.

    De doelgroep 'mensen in een financieel moeilijke situatie (a.d.h.v. REMI-tool)' werd toegevoegd aan de drie reglementen. 

    Ook het aanvraagformulier wordt naargelang aangepast. 

     

    Budget

    De aanpassingen in de reglementen zullen een beperkte financiële impact hebben op het voorziene budget. Er wordt verwacht dat de uitgaven in dezelfde lijn liggen als in 2024. 

belastingreglementen

intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

algemene vergaderingen igs

aanstellen afgevaardigden igs

  • In uitvoering van de Polderwet dd. 3 juni 1957, artikel 28 en gelet op het huishoudelijk reglement van de Westkustpolder is de gemeente Koksijde vertegenwoordigd met één stem in de algemene vergadering van Westkustpolder.
    Ingevolge vernieuwing van de gemeenteraad dient een afgevaardigde en plaatsvervanger worden aangesteld voor de algemene vergadering.

adviesorganen

  • De huidige vorm van de jeugdraad in Koksijde functioneert niet naar behoren (dat is zo in heel Vlaanderen). Jongeren tonen weinig langdurig engagement, en de opkomst bij vergaderingen is minimaal. Hierdoor blijft de betrokkenheid van de jeugd bij het gemeentelijk beleid beperkt, wat niet aansluit bij de doelstellingen van de jeugdraad.
    Hoewel het nog steeds wettelijk verplicht is om een jeugdraad te hebben, biedt de regelgeving ruimte om de invulling hiervan creatief aan te passen. Dit biedt een kans om een vernieuwende aanpak te ontwikkelen die beter inspeelt op de wensen en behoeften van de jongeren in onze gemeente.
    De jeugdraad zal vanaf nu bestaan uit twee onderdelen: het jeugdpanel en het jongerencafé. De statuten als bijlage vervangen de oude statuten van de jeugdraad goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 januari 2021 en hebben als doel jongeren beter te betrekken bij het gemeentelijk beleid.

     

    Doelstelling
    Het jeugdpanel en jongerencafé worden opgericht als adviesorgaan voor jongeren in Koksijde. Hun hoofddoelen zijn het bevorderen van inspraak en participatie van jongeren, het geven van advies en het behartigen van de belangen van de jeugd binnen de gemeente. Deze initiatieven zullen de stem van jongeren actief integreren in de besluitvorming, zoals vastgelegd in het Jeugddecreet.

    • Advies geven – Zorgen voor advies op vraag van het college van burgemeester en schepenen of op eigen initiatief over jeugdgerelateerde thema’s.
    • Inspraak en participatie – Actieve betrokkenheid van jongeren in het lokaal beleid.
    • Belangenbehartiging – Het opvolgen van het jeugdbeleid en de belangen van jongeren verdedigen.
    • Jeugdbeleid opvolgen – Toezicht houden op de uitvoering en evaluatie van het jeugdbeleid.
    • Informeren en netwerken – Jongeren informeren over relevante thema’s en samenwerking met andere jeugdorganisaties stimuleren.


    Structuur en organisatie
    De opzet van het jeugdpanel en jongerencafé bestaat uit twee hoofdelementen:

    • Jeugdpanel: Een digitaal panel waarin jongeren zich kunnen inschrijven. Ze ontvangen enkele keren per jaar een vragenlijst over actuele onderwerpen, waarvan de meningen worden gebundeld en aan het gemeentebestuur worden doorgegeven.
    • Jongerencafé: Een jaarlijks evenement dat in een lokale bar wordt georganiseerd om jongeren op een informele manier te betrekken bij thema’s zoals vrije tijd, mobiliteit en welzijn. Het jongerencafé bevat interactieve sessies zoals debatten, workshops en thematafels. Na afloop wordt een puntenplan opgesteld, dat dient als basis voor verder overleg met het gemeentebestuur.

     

  • De tienerwerking is reeds enkele jaren een vaste waarde binnen de jeugddienst. Tot op heden was er hiervoor nog geen huishoudelijk reglement voorhanden. Onder tienerwerking wordt een vorm van vrijetijdsaanbod bedoeld dat specifiek gericht is op jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar. Het biedt hen de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende activiteiten onder begeleiding van ervaren monitoren. 

    Tijdens de zomervakantie vindt Summerfun plaats op maandag, woensdag en vrijdag, tenzij anders vermeld. In andere schoolvakanties wordt Youth on the road georganiseerd op losse dagen. 

    Het reglement werd opgesteld naar analogie van de regels van de speelpleinwerking en de sportdienst, zodat op alle plaatsen dezelfde regels gelden.

    Wij vragen de gemeenteraad om akkoord te gaan met dit voorstel. 

overheidsopdrachten

vaststellen voorwaarden en wijze van gunnen

  • Voorliggend dossier betreft de goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze van de overheidsopdracht: revalorisatie Casino Koksijde: fase interieur cultureel centrum en bibliotheek.

    De raming bedraagt 773.588,20 euro incl. btw. De nodige kredieten hiertoe zijn voorzien op het investeringsbudget 2025.

    Ontwerper: Architect Maarten Dobbelaere BVBA (Spectra) uit Gentbrugge.

    In de gemeenteraad van 11 februari 2025 werd reeds het dossier goedgekeurd voor de renovatie van de buitenschil van het cultuurcentrum en de bibliotheek. Dat dossier is momenteel gepubliceerd en de offertes worden binnen verwacht tegen dinsdag 18 maart 2025.

    Voorliggend dossier betreft een verderzetting van de revalorisatie van de Casino-site, met name de fase interieur van beide gebouwen. Het betreft o.a. elektriciteitswerken, plaatsen nieuwe balie, nieuwe bevloering, nieuwe verwarming, nieuwe verlichting, nieuw zonwerende beglazing, pleisterwerkzaamheden, vernieuwen sanitair / ventilatie / klimatisatie, het rechttrekken van het podium in de feestzaal,...

  • Voorliggend dossier betreft de goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze van de overheidsopdracht: riolerings- en wegeniswerken Gloxiniaslaan en zijstraten.

    De herinrichting, incl. riolering, Gloxinialaan, Kruisdistelstraat, Gailliardaslaan en Hyacintenlaan is noodzakelijk: oplossen wateroverlast, wegdek in slechte staat, aansluiting vernieuwde J. Van Buggenhoutlaan.

    Dossier werd voorgesteld op de gemeenteraadcommissie. 

    De raming bedraagt 1.470.097,87 euro excl. btw of 1.554.635,05 euro incl. btw.

    Kredieten zijn voorzien op het investeringsbudget 2025.

    Het bestek, de raming en de plannen werden opgemaakt door Studiebureau Sweco uit Kortrijk. 

  • Voorliggend dossier betreft de goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze van de overheidsopdracht: kleine wegeniswerken - raamcontract dienstjaar 2025.

    De raming bedraagt 225.368,55 euro incl. btw.

    Het betreft een raamcontract van één jaar of tot het budget opgebruikt is. 

    Het is de bedoeling dat de gemeente, via voorliggend bestek, bij noodzaak beroep kan doen op één vaste externe firma voor dringende wegeniswerken, voor wegeniswerken die onze eigen diensten niet kunnen aanpakken, voor het herstel van ernstige verzakkingen, renovaties stukken voetpad / fietspad, eventuele bijhorende ingrepen aan riolering / groen, op hoogte brengen van straatkolken / riooldeksels, betonwerkzaamheden, ... 

  • Voorliggend dossier betreft de goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze van de overheidsopdracht: aankoop grote straatveegmachine.

    De raming voor deze aankoop bedraagt 300.000,00 euro incl. btw. 

    Gunningswijze: openbare procedure op basis van meerdere gunningscriteria. 

    Onze huidige straatveegmachine is operationeel sinds begin 2013. Dagelijks wordt de machine ingezet voor het reinigen van al onze gemeentewegen, Zeedijken, pleinen,... Ook na de talloze activiteiten (avondmarkten, wekelijkse markten, carnavalstoet, organisaties in de evenementenput,...) of na stormweer zorgt de grote straatveegmachine er voor dat de wegen / pleinen er in een mum van tijd weer net bij liggen. Op vandaag staat de veegmachine echter meer in de garage met allerlei defecten. De machine is niet meer bedrijfszeker en hierdoor moesten onze diensten reeds meermaals een veegmachine huren bij een extern bedrijf. De kostprijs hiervan loopt al vlug op tot 8.000 euro / maand. De vervanging van de grote veegmachine is dan ook noodzakelijk om een optimale werking / netheid te kunnen blijven garanderen en om de huurprijzen tot een minimum te kunnen beperken. 

  • Voorliggend dossier betreft de goedkeuring toetreding tot het raamcontract Creat: huur printers, inclusief software, voor een periode van 60 maand.

    De raming van dit raamcontract, over een periode van 60 kalendermaanden, bedraagt 174.740,40 euro excl. btw of 211.435,88 euro incl. btw. 

    De nodige kredieten zijn voorzien op het budget 2025 en worden voorzien in de budgetten van komende jaren. 

    Ook in 2020 werd een dergelijke overeenkomst met Farys/Creat goedgekeurd voor een periode van 5 jaar (de raming toen bedroeg 283.858,74 euro incl. btw). Dit contract loopt in april 2025 af en dient dus te worden vernieuwd. Het betreft hier dus het ter beschikking stellen van printers voor alle gemeentediensten, scholen, musea,... 

patrimonium

gebruiksovereenkomsten

  • In maart 2023 kwam de vraag van Telenet Group om nieuwe antennes te plaatsen op de gevels van de Sint-Niklaaskerk (te 8670 Koksijde (Oostduinkerke), Leopold II-laan 85).

    Het toenmalig college van burgemeester en schepenen keurde deze aanvraag niet goed omwille van te weinig informatie aangaande de camouflagetechnieken.

    De camouflagetechnieken werden daarom bijgepast waarin het college van burgemeester en schepenen zich uiteindelijk kon vinden. 

    Er werd een huurovereenkomst opgesteld door Belgium Tower Partners NV (hierna: BTP). BTP is een telecommunicatie-infrastructuurbedrijf met een portfolio van meer dan 3320 locaties in België (biedt maximale dekking voor technologische behoeften, waaronder breedband, point-to-pointverbinden of mobiele communicatie). In sé zijn zij  verantwoordelijk voor de staalstructuren voor operatoren. Hier vertegenwoordigen zij Telenet Group.

    In bijlage de huurovereenkomst, technische fiche en verzekeringsattest.

    De krachtlijnen zijn: 

    - verbeteren en aanpassen van een basisstation en bestaat uit:

    • geheel van antennes in volledige camouflage; 
    • één of meer technische kasten; 
    • een geheel van optische en elektrische transmissie lijnen; 
    • geheel van nutsvoorzieningen nodig voor de goede werking van het basisstation; 
    • alle apparatuur nodig voor de goede werking van het basisstation.

    - BPT en haar gebruikers = haar gebruikers zijn onderaannemers met wie BTP samenwerkt. Belangrijk is dat zij steeds moeten afstemmen en goedkeuring nodig hebben. Het is niet de bedoeling dat zij op elk moment vrije toegang hebben tot de kerk;

    - het opmaken van een plaatsbeschrijving voor de opbouw;

    - bij schade (tijdens als na) moet dit hersteld worden binnen een termijn van drie maanden; 

    - huurperiode van negen jaar met opzegtermijn van 24 maanden. Waarom 24 maanden? Er moet genoeg tijd zijn om een alternatief te voorzien hetgeen soms niet zo simpel is;

    - er is tevens een onmiddellijke opzegclausule voorzien in het geval van contractuele wanprestatie (niet-betaling).

    De gemeente is eigenaar van de kerk, maar het eigendomsrecht houdt geen enkel recht van gebruik in met betrekking tot de kerk en zijn toebehoren; de gemeente is niet gerechtigd erover te beschikken vermits zij, hoewel ze eigenaar is, verplicht is, krachtens de organieke wetten op de eredienst, de bijzondere bestemming van de kerk zijnde de uitoefening van de eredienst te bewaren. Vandaar de opname van de kerkfabriek als contractpartij.

    Uit bovenstaande volgt ook dat niet de gemeente maar de kerkfabriek het huurgeld moet ontvangen. Dit wordt uiteindelijk wel verrekend met de gemeentelijke toelage die de kerkfabriek ontvangt van de gemeente (gemeente betaalt dan logischerwijs minder).

    De huurprijs is 12.100,00 euro/jaar.

openbaar domein

  • In het kader van het masterplan Oostduinkerke dient een elektriciteitskabine, ter hoogte van de gemeenteschool Oostduinkerke, verwijderd te worden en dient er een nieuwe distributie cabine geplaatst te worden op de hoek van de Nelson Mandelastraat en de Hazebeeekstraat. De nieuwe elektriciteits distributiecabine zal dan zowel de gemeenteschool en het sportcomplex Hazebeek voorzien aan elektriciteit.

    Voor het plaatsen van die cabine aan het sportcomplex Hazebeek te Koksijde (gekend ten kadaster 4de afdeling, sectie D, deel perceelnummer 81w) dient een lokaal van 9.20m2 gebouwd te worden op grond van de gemeente Koksijde en zal die in erfpacht worden gegeven aan Fluvius, die instaat voor het elektriciteits netwerkbeheer. 

    Het technisch bureau gaf positief advies op deze verplaatsing en de ontwerpakte. 

    De erfpachtovereenkomst wordt aangegaan voor een termijn van 99 jaar welke aanvang neemt bij het verlijden van de notariële akte met een éénmalige vergoeding voor het vestigen van het erfpachtrecht van € 17 000.

overeenkomsten

  • Westtoer, het autonoom gemeentebedrijf met rechtspersoonlijkheid voor Toerisme en Recreatie van de Provincie West-Vlaanderen, diende bij Toerisme Vlaanderen het project 'Toeristische ontsluiting van het Paul Delvauxmuseum' in het kader van de relance-oproepen in.

    Het project werd door de Vlaamse regering goedgekeurd op 9 december 2022.

    In de oorspronkelijke projectfiche was Stichting Paul Delvauxmuseum voorzien als copromotor. Echter, op datum van 17 oktober 2023, heeft de Stichting Paul Delvauxmuseum in een officieel schrijven laten weten zijn rol als copromotor stop te zetten.

    Na goedkeuring van Toerisme Vlaanderen wordt de gemeente Koksijde als copromotor naar voor geschoven.

    Hiertoe dient er tussen Westtoer en gemeente Koksijde een samenwerkingsovereenkomst afgesloten te worden. Deze samenwerkingsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur van het project. Ze regelt het engagement van en alle concrete afspraken tussen beide partijen inzake de uit te voeren onderdelen (acties) van het project, de personeelsinzet en de financiering ervan.

    In de samenvattende tabel in deze samenwerkingsovereenkomst wordt de financiering van de promotor en de copromotor verder gedetailleerd. De vernoemde bedragen zijn excl. btw. Als copromotor (gemeente Koksijde) wordt er via de overeenkomst een financiering van € 28.034,20, excl. btw, verwacht. Deze uitgave zal evenwel nadien gecompenseerd worden met een subsidieteruggave ten bedrage van 60 % op dat bedrag door Toerisme Vlaanderen.

  • Tennisclub Koksijde is al drie jaar op rij organisator van één van de grootste internationale padeltornooien in België, FIP SILVER KOKSIJDE, in de zomer in de evenementenput.

    Om dit mogelijk te maken doet de organisator beroep op de Gemeente Koksijde (o.a., samen met andere sponsors) voor financiële en logistieke steun.

    In het verleden bedroeg de financiële steun aan de organisatie jaarlijks 30.000 euro, toegekend onder de vorm van een nominatieve subsidie, goedgekeurd door de gemeenteraad. Dit is ook wat de organisatie vraagt voor het jaar 2025.

    In bijlage het sponsordossier van de organisatie, gericht aan de Gemeente Koksijde, met beschrijving van het evenement, de waardepropositie voor de Gemeente Koksijde als sponsor, omschrijving van wat aan de gemeente gevraagd wordt (financiële, logistieke en promotionele steun), het financieel plan en het promotieplan.

    Er bestond echter (nog) geen samenwerkingsovereenkomst met de organisatie. Deze werd nu opgemaakt, met daarin de rechten en plichten van beide partijen, verwijzing naar de nominatieve subsidie en de voorwaarden voor het uitkeren van die nominatieve subsidie. In bijlage het voorstel van de samenwerkingsovereenkomst voor 2025.

    Bijlage 1 bij de samenwerkingsovereenkomst: de limitatieve lijst van gratis middelen en voorzieningen vanuit de Gemeente Koksijde aan de organisatie. Om een indicatie te geven van de waarde van deze middelen en voorzieningen, werd een raming opgenomen. 

    Het ontwerp van de overeenkomst werd besproken met de organisator op een overleg in aanwezigheid van de schepen van sport op 6 februari 2025.

  • Met de oprichting van lokale digibanken wil de Vlaamse Overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie gerichte doelstellingen:

    • Gelijke toegang tot digitale technologie door het voorwaardelijk beschikbaar stellen van laptops, schermen en andere hardware en ondersteuning in een specifieke context (vb. uitleendienst);
    • Via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken, zowel inzake persoonlijke vaardigheden als technische vaardigheden (vb. herstel van IT-materiaal);
    • Via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten (vb. digitale dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid, tax-on-web,enz.) via zogenaamde fysieke knooppunten.

    In 2022 werd het dossier Digibank Westkust ingediend en goedgekeurd door WSE. We ontvingen een subsidie t.b.v. € 500.000,00.

    Eind 2023 kwam de oproep ‘Verlenging – Digibanken’. Ook hiervoor hebben we een dossier ingediend.
    Dit houdt in dat we opnieuw een subsidie hebben aangevraagd om de werking van Digibank Westkust verder te zetten in 2025 en 2026.
    Dit met het oog op het verankeren en verduurzamen van de werking van Digibanken binnen onze regio.

    In een eerste fase in de verlengingsaanvraag heeft DWSE op basis van het advies van de beoordelingscommissie beslist om ons projectvoorstel verder financieel te steunen.
    Er wordt een subsidiebedrag van maximaal € 499.641,53 toegekend. Een voorschot van 30% zal uitbetaald worden na een positieve beoordeling van het eerste tussentijdse verslag.
    In dit tussentijdse verslag wordt een finale samenwerkingsovereenkomst, een samenwerkingsstrategie, een planning en een begroting voor de verlengingsperiode van het project opgevraagd. De goedkeuring door DWSE van de rapportering is een voorwaarde voor de uitbetaling van de subsidie.
    Indien de beoordeling onvoldoende scoort, zal het project uitgesloten worden tot ondersteuning van de verlenging.

samenwerkingsovereenkomsten

  • Sinds 2016 wordt in "De Schuur" en in de tuinen van de site Ten Bogaerde een ensemble van kunstwerken van George Grard gepresenteerd. Deze kunstwerken werden in bruikleen gegeven door de Stichting George Grard aan de gemeente Koksijde. De bruikleenovereenkomst eindigt op 21 maart 2025 en dient verlengd te worden.

    In een vergadering van vrijdag 7 februari ll. zaten schepen voor cultuur, Greet Verhaeghe, de voorzitter van de stichting, Chantal Grard, en dienst Cultuur en Erfgoed samen. Mevrouw Grard reageerde positief op de vraag van de gemeente om de bruikleen voor 9 jaar te verlengen. De bruikleenovereenkomst van 21 maart 2016 werd daarop, gezamenlijk, doorgenomen. De nodige wijzigingen werden aangebracht en voorgelegd aan onze juridische dienst. De nieuwe bruikleenovereenkomst wordt toegevoegd in bijlage.

    Op financieel vlak zijn er geen extra kosten verbonden aan de verlenging van deze bruikleenovereenkomst. De presentatie van het ensemble George Grard gaat mee in de normale werkingskosten van Kunstencentrum Ten Bogaerde. De enige specifiek toe te wijzen kosten zijn de verzekering van de werken en een jaarlijkse reiniging van de beelden die buiten staan door onze technische diensten.

beleidsplannen

  • In 2021 lanceerde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact voor lokale besturen. Koksijde ondertekende het pact op 30 augustus 2021 en engageerde zich hiermee om acties te ondernemen die bijdragen tot het behalen van de Vlaamse doelstellingen 2030 rond vier klimaatthema's. Het gaat dan concreet om o.a.:

    • één boom extra per Vlaming,
    • 0,5 meter haag extra per Vlaming,
    • één extra natuurgroenperk per 1.000 Vlamingen,
    • 50 collectief georganiseerde renovaties per 1.000 wooneenheden,
    • 1 laadpunt per 100 Vlamingen,
    • 1 meter nieuw of opgewaardeerd fietspad per Vlaming,
    • 1 m³ extra opvang of infiltratiecapaciteit voor regenwater per Vlaming,
    • 1 m² ontharding per Vlaming,
    • jaarlijkse besparing van CO2-uitstoot gelinkt aan patrimonium.

    De Vlaamse Regering voorziet financiële en inhoudelijke ondersteuning voor de deelnemende gemeenten, daartoe moet o.a. jaarlijks een rapportage over de voortgang worden ingediend nadat ze aan de gemeenteraad is voorgelegd. De rapportage voor acties uit 2024 bestaat uit een activiteitenrapport en een financieel rapport voor uitgaven van 2023 en 2024. Een toelichting van deze rapporten wordt gegeven op de gemeenteraadscommissie grondgebiedzaken op 8 mei 2025.

politie

algemeen politiereglement

  • Om de aanpak tegen zwerfvuil en sluikstorten gefaseerd op te drijven werd in eerste instantie het reglement betreffende gemeentelijke administratieve sancties aangepast (met o.a. de mogelijkheid tot opleggen van maximale boete van 500,00 euro (i.p.v. 350,00 euro)). Dit werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 januari 2025.

    De volgende stap is de aanpassing van het algemeen politiereglement titel 2 milieu, hoofdstuk 1 afval en openbare netheid zoals hervastgesteld bij de gemeenteraad van 18 december 2023 om te voldoen aan huidige bekommernissen en nieuwe regulering. 

    De belangrijkste wijzigingen zijn: 

    • toevoegen definitie zwerfvuil onder artikel 1, §1 (want zwerfvuil =/= sluikstorten)
      • klein afval dat buitenhuis wordt achtergelaten op plaatsen waar dat niet hoort (sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, zakdoekjes, … (niet-limitatief)).
    • nieuw artikel 2 bis
      • met betrekking tot de uitwerpselen van (huis)dieren;
      • artikel 8 en 16 onder titel 5 dieren wordt zo geschrapt en mee opgenomen binnen huidig hoofdstuk (hoort thuis bij milieu);
      • voortaan moeten eigenaren en/of houders van dieren voldoende zakjes bijhebben.
    • nieuw artikel 2 ter
      • met betrekking tot sigarettenpeuken;
      • bij roken van tabaksproducten in de openbare ruimte is het verplicht de peuken en assen die daarbij ontstaan, op te vangen in een zakasbakje (een draagbare asbak voor de opvang van peuken en assen van tabaksproducten) of in een daartoe voorzien recipiënt;
      • beleidskeuze in lijn trekken met realiteit - in 2024 namelijk 52 boetes uitgeschreven mbt weggooien peuk (onder algemene definitie van sluikstorten)
    • volledige herschrijving van artikel 8, 17 en 19, §1-9 (de milieupunten) 
    • verdere algemene verduidelijkingen/aanvullen
    • afdeling 8 (bouwwerven), afdeling 9 (aansluiting riolering - zuiveren van afvalwater) en afdeling 10 (afschermen van vervallen en/of verkrotte panden die niet meer bewoond zijn) zijn niet mee opgenomen in deze herwerking aangezien dit eerder kadert bij dienst stedenbouw en opgenomen zal worden bij volledige herwerking van het algemeen politiereglement.

veiligheid en preventie

  • De vroegere preventiecontracten en de huidige Strategische Veiligheids- en Preventieplannen vormen al sinds 1997 de rode draad doorheen het veiligheids- en preventiebeleid van gemeente Koksijde.

    Het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2018-2019 werd reeds verlengd voor 2020, 2021, 2022 en 2023-2024.

    De regering heeft opnieuw beslist om deze plannen ongewijzigd te verlengen met één jaar, tot en met 31 december 2025.

  • De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) biedt ook in 2025 ondersteuning aan de lokale besturen voor de handhaving op zwerfvuil (peuken, hondenpoepzakjes, blikjes, ...).

    In 2023 en 2024 werd al deelgenomen aan dit project en werden tijdens de 13 actiedagen in totaal 1.121 mensen gecontroleerd waarbij 100 overtredingen werden vastgesteld. Het merendeel daarvan was gelinkt aan het wegsmijten van peuken op straat.

    Opzet blijft soortgelijk:

    • handhavers van OVAM werken steeds per twee, in burger en op heterdaad,
    • bij elke vaststelling wordt onmiddellijk een bestuurlijk verslag gemaakt, er wordt niet gewerkt met waarschuwingen,
    • bewuste keuze voor beperkte scope: uitsluitend voor zwerfvuil (peuken, hondenpoepzakjes, blikjes,...), 
    • ook in het weekend,
    • focus op toeristische zone (strand, zeedijk, winkelstraten, ...).

    De voorgestelde gewestelijke handhavers voldoen aan de voorwaarden inzake opleiding e.a. maar moeten nog door de gemeenteraad worden aangesteld om ook op het grondgebied van Koksijde te kunnen optreden. Overeenkomstig artikel 21, §1, eerste lid, 2° van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, volstaat het daarbij om het in het aanstellingsbesluit integraal te verwijzen naar 'de OVAM' en hoeven de personeelsleden zelf niet worden benoemd.

Mondelinge vragen


Publicaties

Overige